marți, 13 septembrie 2016

Reprezentanţi de vârf ai maghiarilor din România tratează cu calm afirmaţiile lui Vladimir Putin



         


Imagini pentru poze vladimir putin
La începutul lunii septembrie a avut loc întâlnirea preşedintelui rus, Vladimir Puțin, cu premierul Japoniei, Shiuzo Abe, în vederea dezvoltării relaţiilor economice între cele două state.
          Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a acordat un interviu publicaţiei americane Bloomberg. Întrebat de jurnalistul John Micklewait, în „glumă”, despre situaţia oraşului Lvov şi dacă va înapoia Germaniei regiunea Kaliningrad, preşedintele rus a afirmat: „Dacă cineva doreşte să înceapă să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, ei bine, haideţi să încercăm să dezbatem subiectul. Dar atunci trebuie să dezbatem nu numai Kaliningrad, ci întregul ansamblu, începând de la partea estică a Germaniei, până la Lvov, care a făcut parte din Polonia, şi tot aşa. Există de asemenea subiectul cu Ungaria şi România. Dacă cineva vrea să deschidă Cutia Pandorei, mergeţi înainte”.
          Ca urmare a acestei declaraţii în care România şi Ungaria au fost menționate direct, în contextul unei discuții despre reconsiderarea graniţelor existente, presa din ambele ţări a reacţionat imediat. Ceea ce a „omis” Vladimir Putin, însă, este adevărul istoric. În data de 10 februarie 1947, în palatul Ministerului de Externe al Franţei, au fost semnate tratatele de pace cu Italia, Bulgaria, Ungaria, Finlanda şi România. Atunci, Marile Puteri au decis să restabilească graniţa de stat între România şi Ungaria din 1 ianuarie 1938, anulând dictatul de la Viena din 30 august 1940. Ca urmare a trasării noilor graniţe, România se învecina cu Uniunea Sovietică, Ungaria, Iugoslavia şi Bulgaria. Surprinzător sau nu, în unele segmente ale presei ungare a apărut afirmaţia, total eronată, că declaratia lui Putin ar fi creat „panică” în presa din România. Cu toate acestea, dintr-un articol publicat în Hungarian Press, în data de 6 septembrie, se poate vedea o altă fațetă a realității: „În perioada interbelică, obiectivul politicii externe a Ungariei a fost recuperarea teritoriilor pierdute. În luna august 1940, dorinţa Ungariei s-a împlinit, recuperând 43.492 km pătraţi din teritoriul României (n.r. partea de nord-vest a Transilvaniei). Zona, în care etnicii maghiari formau 55% din populaţie, a fost transferată Ungariei. Verişorul tatălui meu a copilărit la Cluj şi-şi aduce aminte cât de exuberantă era familia sa de unguri evrei atunci când trupele ungare au ajuns în regiune şi au revendicat-o. Deportarea evreilor unguri din Transilvania, patru ani mai târziu, cauzată chiar de oficialii unguri, i-a uimit şi devastat pe mulţi evrei unguri din Cluj, dar şi din alte regiuni”.
          Încercând să vedem şi reacţiile politicienilor maghiari din România, am obţinut în exclusivitate declaraţia deputatului UDMR Seres Denes, care este şi preşedintele filialei acestei formaţiuni politice din judeţul Sălaj: „Aceste comentarii, cred, că sunt absolut negândite, neserioase pentru că după al Doilea Război Mondial s-au stabilit printr-un tratat de pace aceste graniţe. Acestea, din punctul meu de vedere, nu pot fi modificate decât numai prin violenţă sau război. A pune problema graniţelor astăzi în lume, cred că este o mişcare de intimidare. Dar, în nici într-un caz nu are o bază reală şi serioasă. Ori, UE este clar că tinde către o Europă unită decât spre o Europă cu garduri de fier. Deci, nu este o chestiune acceptată. Până la urmă, cred, nici el (Putin) nu a vrut să spună ceea ce se înţelege. Speranţele noastre sunt pentru o Europă unită, puternică, care să poată face faţă provocărilor de tot felul. UE trebuie să se aşeze bine pe nişte baze stabile şi să putem trăi în zona asta în condiţii foarte bune. Altfel nu vom putea".
          La fel de tranşant a fost şi deputatul UDMR de Harghita, Korodi Attila care a afirmat: „Despre Putin nu am ce să discut. Este o mare prostie. Un om normal la cap nu poate să susţină aşa ceva”.
          Iată deci că reprezentanți de vază ai maghiarilor din România nu cad în capcanele presei avide de senzațional, care au deviat și distorsionat afirmațiile lui Vladimir Putin privind o aşa-zisă dispută teritorială între România și Ungaria.

Niciun comentariu: