vineri, 15 iulie 2016

Acțiuni ilegale de segregare etnică a Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, mână în mână cu influențe politice dezgustătoare pentru secol XXI




Chiar dacă suntem în plină vacanţă şcolara, nu toţi profesorii se bucură de acest lucru. La Târgu Mureş, de exemplu, mai exact la Colegiul Naţional „Unirea”, situaţia este atât de tensionată, încât profesorii care predau la clasele de români, parcă nici nu mai au chef de binemeritata vacanţă. Acolo, scandalurile parca nu se mai sfârşesc. Motivul? Biserica Romano-Catolică nu mai acceptă elevi români în spaţiul clădirii respective, cu toate că Primăria Târgu Mureș a închiriat spațiul respectiv pe o sumă importantă de bani. În anul 2008, Biserica Romano-Catolică a intrat în posesia cladirii unde funcţionează, deocamdată, Colegiul Naţional „Unirea”, liceu mixt cu clase de predare în limbile română şi maghiară. După intrarea în posesie a clădirii, conducerea Bisericii Romano-Catolice a decis ca în acelaşi spaţiu să funcţioneze şi un liceu teologic cu predare în limba maghiară, ce urma să fie înființat în anul 2015.
Autoritățile investighează, în prezent, modul în care s-a rerocedat clădirea, existând suspiciuni că aceasta ar fi fost dată în proprietatea Bisericii Romano-Catolice în mod nejustificat. De altfel, ancheta penală blochează investițiile pe care Primăria municipiului Târgu Mureș ar trebui să le facă în imobil, investiții ce au fost asumate prin Convenția încheiată cu Fundația Statusul romano-catolic din Transilvania, în anul 2014, pentru o perioadă de 20 de ani. Este ciudat cum lucrurile sunt trase parcă la indigo în ceea ce privește restituirea proprietăților în Transilvania. Bisericile maghiare primesc, uneori după analize “pe repede înainte”, imobile importante în poziții cheie ale unor municipii, pe care evident că nu sunt capabile să le întrețină prin mijloace proprii (costuri substanțiale legate de renovarea lor și plata utilităților). Soluția aleasă atunci se referă la închirierea lor administrațiilor locale și acolo unde se poate, de ce nu, convingerea acestora să investească inclusiv în renovarea clădirii. Oare unde s-a mai întâlnit, sincer, în viața privată, ca un chiriaș să renoveze, pe gratis, imobilul proprietarului?! Ba mai mult, în situația de față, după cum veți vedea, proprietarul, după ce primește bani și imobilul îi este renovat pe gratis de chiriaș, mai vrea să îl dea și afară din clădire, pentru că nu mai are spațiu suficient pentru activitățile pe care vrea să le desfășoare.
Revenind la situația noastră, în luna iunie a.c., Statusul romano-catolic din Transilvania, în calitate de reprezentant al Bisericii romano-Catolice a informat conducerea CN Unirea că de la 11 iulie aceasta trebuie să părăsească toate sălile de clasă din corpul 'B' al cladirii, sub justificarea că Liceul Teologic Romano-Catolic își mărește numărul de clase. Asta cu toate că în convenția încheiată de Statusul romano-catolic cu Primăria se spune negru pe alb că până în anul 2019 acele clase trebuie să rămână în corpul 'B' al clădirii, mutarea lor depinzând de investițiile ce vor fi făcute de Primărie în corpul 'A' al clădirii, astfel încât elevii și profesorii să se poată muta în siguranță în acesta din urmă.
Pentru cine este interesat de detalii, convenția respectivă, din anul 2014, prevedea posibilitatea ca două săli de clasă ale CN „Unirea” să funcționeze până în anul 2019 în corpul 'B' al clădirii. Între timp, CN Unirea și liceul teologic nou înființat au semnat o altă convenție care dădea dreptul CN Unirea ca în intervalul 2015-2016 acesta să folosească alte două săli de clasă în corpul 'B'.
Ca să ne convingem că acest lucru este adevărat, am fost trimişi la directorul liceului catolic maghiar, care funcţionează în aceeaşi clădire, Tamasi Zsolt. - „Nici nu se pune problema ca elevii români să plece de acolo până în anul 2018. Acele săli de clasă au fost folosite şi în anul curent, iar conform protocolului, din anul următor or să fie folosite de liceul catolic. A fost o solicitare să se elibereze sălile respective ca în timpul verii să se poată lucra pentru curăţenie” – afirmă directorul Tamasi.
Dacă este să credem ce spune directorul liceului, înseamnă că doar două săli din patru ar trebui eliberate de CN „Unirea”. Or, Biserica catolică a solicitat imperativ eliberarea tuturor sălilor de clasă din corpul 'B' !
Nemulţumiți de cererea şi poziţia intransigentă a reprezentanţilor Bisericii Romano-Catolice, conducerea şi profesorii colegiului încearcă acum din răsputeri să oprească mutarea claselor de români din colegiu. Directorul adjunct al Colegiului Naţional „Unirea”, doamna Maria Motorga, ne spune întraga poveste a acestui scandal:  „Noi suntem chiriaşi într-o clădire retrocedată. Această retrocedare s-a făcut ilegal, mă rog, noi nu o recunoaştem. Din păcate, noi suntem legaţi de acest contract de închiriere încheiat între Statusul romano - catolic şi primărie. Însă, asociat acestui contract de închiriere este o convenţie de folosinţă pentru două săli destinate elevilor români. Liceul catolic funcţionează în corpul 'B' din 2015, din septembrie. Noul înfiinţat liceu teologic a venit cu pretenţii locative, nouă rămânându-ne în corpul 'B' de cladire patru săli de clasă la etajul întâi, unde au funcţionat în anul şcolar curent 2015-2016, nişte clase ale secţiei maghiare aparţinând Colegiului Naţional “Unirea”.
Ironia sorții face ca nou înființatul Liceu teologic romano-catolic să funcționeze după ce a luat, efectiv, șapte (!) clase cu predare în limba maghiară de la Colegiul Național „Unirea”, lăsând acestă instituție de învățământ multietnică fără clase maghiare la ciclurile primar și gimnazial (iar ca „bonus” a preluat de la CN „Unirea” și o clasă de maghiară la liceu). În secolul în care Uniunea Europeană ne obligă să acționăm pentru integrarea minorității în majoritate, să devenim multi și inter-culturali, noi „furăm” clasele maghiare de la un liceu românesc și le ducem la unul maghiar. De ce, nu știe nimeni. După aceea, ne lamentăm la televizor că rata de promovabilitate a BAC-ului sau a examenului de Evaluare Națională din clasa a VIII-a la limba română, de către elevii maghiari, este una redusă și nu înțelegem de ce aceștia au dificultăți de folosire a limbii române. Păi de aceea nu o vorbesc bine pentru că dacă elevii maghiari sunt înconjurați doar de limba maghiară de la grădiniță până la facultate și nu interacționează cu elevii români, de unde să o învețe? Oare de ce turcii, bulgarii, italienii sau ucrainenii din România nu au probleme cu învățarea limbii române? Simplu, ei acceptă școlile mixte, integrarea în comunitate...

Amestec sau șantaj politic?

Revenind la problema noastră, Maria Motorga ne-a informat că urmare a divizării prin plecarea claselor de limba maghiară de ciclu primar şi gimnazial... - „noi am rămas în colegiu cu șapte clase de secţie maghiară, profiluri de ştiinţele naturii şi ştiinţe sociale. Ca să evităm neînţelegerile, a fost opţiunea diriginţilor acestor clase, din şapte, patru funcţionau în clădirea 'B', a liceului teologic, conform acelei convenţii semnate de primărie şi Statusul romano-catolic. Dar, în 17 iunie, am primit la şcoală o adresă din partea parohiei respective, în care ne anunţa că în data de 24 iunie la ora 10.30, o delegaţie va veni să ne comunice decizia Consiliului Director al Statusului Romano - Catolic în legătură cu problemele locative din corpurile de clădire 'A' şi 'B'. Din delegaţie a făcut parte şi deputatul UDMR, Borbely Laszlo, care şi-a exercitat intimidarea, nelăsându-mă să explic situaţia de fapt, anunţându-mă foarte sec şi scurt că în data de 11 iulie 2016 am termen să eliberez corpul de clădire 'B'. N-au stat la discuţii, au spus foarte sec ca pe 11 iulie să dăm sălile în primire bisericii. Ulterior, în data de  27 iunie, domnul director Tamasi, ne solicita în scris cedarea celor două clase pe care le aveam în convenţie, lucru care mi s-a părut ilegal pentru că el are acelaşi statut ca noi, este un simplu chiriaș al corpului 'B'… Noi (CN “Unirea”, n.n.) în corpul 'A' şi dânsul în corpul 'B'. Ceea ce mi s-a părut foarte ciudat este că am încercat să găsim sprijin la inspectorul - şef al Inspectoratului Şcolar Mureş, domnul Someşan Ştefan, care în loc să aibă un cuvânt de spus în dezamorsarea situaţiei tensionate, a ameninţat conducerea colegiului că vom avea probleme dacă nu noi vom rezolva problema. Am avut şi o grădiniţă, care a fost desfiinţată abuziv tot de domnul Someşan. Situaţia este foarte încordată. Primăria, semnatara contractului cu biserica, nu ia nicio măsură, inspectorul şef ne ameninţă. Nu avem certitudinea că ciclul primar va fi în acelaşi spaţiu. Ba mai mult, biserica romano - catolică ne ameninţă că ne ia şi gimnaziul. Suntem o şcoală de elită şi ne-am câştigat poziţia 61 din 100 de licee de top din ţară. Nu mi se pare corect să avem parte de segregare, noi ca români, în favoarea cultului romano - catolic. Nu noi am semnat contracte. Nu vom permite aşa ceva. Suntem o comunitate puternică, avem 1000 de elevi şi 70 de cadre, care nu vor permite această mârşăvie, să ne mute cine ştie unde. Am mai fost martora tot a unei acţiuni mişeleşti, în 2002, când a fost o situaţie asemănătoare la Liceul Bolyai, de unde a trebuit să plec printr-o hotărâre a consiliului de administraţie”.
Ca de obicei, implicarea politicului este total dăunătoare elevilor. Oare să fie întâmplătoare prezenţa deputatului UDMR la colegiul “Unirea” şi asta chiar în plin scandal? Atât preotul paroh romano-catolic, cât şi directorul liceului catolic maghiar, Tamasi Zsolt, spun că prezenţa deputatului UDMR se datorează faptului că este membru al statusului romano catolic şi nu a venit în calitate de om politic. Dar domnul inspector - șef al Inspectoratului Şcolar Mureș este de altă părere: “Eu dacă mă duc la o şcoală, cum credeţi că mă percep profesorii… ca inspector şef sau sunt doar eu, Someşan” ? Concluzia este una singura – sunt cu adevarat mari interese, și în sistemul de învăţământ, dar şi în ceea ce înseamnă retrocedările, mai ales cele de interes public.

Și acum o scurtă recapitulare:

- în cursul anilor 2000 clădirea în care funcționa Colegiul Național „Unirea” este retrocedată Bisericii Romano - catolice, autoritățile suspicionând că retrocedarea a fost una ilegală;
- Primăria municipiului Târgu Mureș închiriază pentru 20 de ani imobilul, obligându-se să facă, pe gratis, renovări substanțiale;
- în 2014 justiția blochează înființarea Liceului Teologic Romano – Catolic (intitulat inițial Francisc Rakoczi II), pe motiv ca nu sunt respectate prevederile legale;
- Liceul nou înființat „preia din senin” șapte (!) clase cu predare în limba maghiară de la CN Unirea, lăsând unitatea mixtă fară ciclurile primar și gimnazial în limba maghiară;
- contrar prevederilor Convenției, începând cu luna iunie, Biserica Romano-Catolică și UDMR fac presiuni pentru eliberarea de către CN Unirea a sălilor de clasă din corpul 'B'.
Ce ziceți de acești pași, sunt ei realizați pe linia multi sau interculturalismului, ori nu reprezintă decât niște interese meschine de grup, din care tot părinții și elevii, fie români, fie maghiari, au de suferit ?!
Iubiți-vă nepoliticianist!

Niciun comentariu: