vineri, 12 februarie 2016

Peste jumătate din şcolile judeţului Mureş sunt retrocedate –

Viziuni române și maghiare
De 26 de ani încoace, situaţia retrocedărilor de tot felul a devenit o temă care a amestecat în cele mai multe cazuri partea socială cu cea politică. Iar atunci când există interese mari pentru unul sau altul din obiective, politicul are un rol hotărâtor. Controverse, dispute şi interese acestea, sunt atributele care guvernează în majoritatea cazurilor legalitatea justiţiară.
Într-un interviu oferit pe marginea acestui subiect unei reviste din țara noastră, profesorul dr. Ioan Sabău Pop, de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş, lăsa să se înțeleagă că retrocedările unor importante clădiri din multe oraşe din Ardeal, fac obiectul unor reale controverse: „Sunt de-a dreptul scandaloase mai ales restituirile făcute unor culte religioase – Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Biserica Evenghelică. Cred că este o acţiune concertată şi dirijată de la Budapesta, de epurare a instituţiilor culturale şi de învăţământ din centrele urbane reprezentative ale Transilvaniei. Mă mărginesc la câteva exemple – clădirile a două licee reprezentative din Târgu Mureş, „Bolyai” şi „Unirea”, au fost restituite fără drept cultelor religioase maghiare, catolic şi reformat, de unde românii fie au plecat, fie sunt somaţi ultimativ să plece. Nedreptatea este cu atât mai mare cu cât colegiul „Unirea” a fost construit din fonduri publice, nu din fondurile bisericii maghiare. La Târgu Mureş se spune că însuşi prim-ministrul Ponta i-a ameninţat pe inspectorii şcolari cu destituirea, dacă nu semnează în douăzeci și patru de ore cedarea colegiului „Unirea” şi transformarea lui în Colegiul etnic maghiar – Rakoczi”.
Dacă unele figuri marcante din mediul cultural ardelean susţin că retrocedarea colegiului „Unirea” este ilegală, și cealaltă „parte” implicată își susţine punctul de vedere propriu. Pentru a ne lămuri, măcar parțial, asupra acestui controversat caz, am vorbit şi cu Soos Zoltan, consilier local al UDMR și candidatul la Primăria Târgu Mureș la alegerile din acest an, care ne-a precizat în exclusivitate că:

„ Am vorbit cu proprietarul despre acest caz si mi-a zis că în anul 1938 s-a făcut o Carte Funciară în care statul român recunoaşte dreptul de proprietate al Bisericii Romano-Catolice. Deci, în baza acestui act s-a primit înapoi clădirea, fiind vorba de un decret din acel an. În ceea ce priveşte eventuala ilegalitate a retrocedării, eu vă zic foarte sincer, nu cred că este posibil aşa ceva.

Reporter: Am citit multe articole în care se susţine că sursa finanţării construirii acelei clădiri este statul român. În acest context, nu ar fi vorba de banii Episcopiei Romano - Catolice de Albă Iulia, aşa cum s-a susţinut în procesul de retrocedare. Ce ne puteți spune în acest sens? 
Ştiu că legat de construcţia aceea, în anul 1905 a fost finanţată şi de către Ministerul Educaţiei din cadrul Imperiului Austro-Ungar. Acest sprijin era un fel de finanţare nerambursabilă, asta nu ştiu dacă implica legal probleme legate de dreptul de proprietate, având în vedere că statul român a recunoscut dreptul bisericii asupra proprietăţii. Aceasta stă la baza retrocedării. Acum, ştiţi cum este, şi azi legea permite în anumite cazuri pentru primării sau consilii judeţene, chiar şi pentru minister, să investească sume în clădiri, chiar private, în sensul că este proprietatea bisericii, de exemplu, dacă este un drept invăţământ şcolar în ea, în caz că este un contract pe o perioadă mai mare de 15 ani.

Reporter - Ce credeţi că se va întâmpla cu liceul Rakoczi, care acum este funcţional?
Eu zic, că este în programul şcolar care a fost aprobat de Inspectoratul Şcolar Mureş. Este o instituţie de învăţământ de sine stătătoare, un liceu   teologic catolic. Din câte ştiu, primăria în cadrul unei colaborări, finanţează modernizarea clădirii, mansardare, din fonduri europene, în colaborare cu biserica. Deci, rămâne pe loc atât colegiul „Unirea”, cât şi liceul teologic catolic, în acelaşi imobil. Acolo sunt trei corpuri de clădire – corpul principal, unde funcţionează colegiul „Unirea”, apoi este clădirea mică în care funcţionează liceul teologic romano-catolic şi mai este o sală se sport. Asta este situaţia. Finanţarea primăriei se referă la clădirea mare unde funcţionează colegiul „Unirea”. Desigur că proprietarul este Biserica Romano-Catolică, dar fiind în contract cu primăria pe 25 de ani este prevăzută şi amortizarea”. 

Trebuie amintit că în judeţul Mureş există 94 de şcoli retrocedate până în prezent, dar mai sunt încă vreo 10 cereri de revendicare. Făcând un mic calcul, unităţile şcolare din judeţul Mureş deja retrocedate şi pentru care statul român plăteşte chirie proprietarilor, reprezintă aproximativ 50 % din totalul existent. Dacă Colegiul „Unirea” este retrocedat ilegal sau dacă din anumite interese politice şi de grup, „adevărul” este încă ţinut undeva cu străjnicie la „secret”, poate îl vom cunoaşte cândva sau nu. Ceea ce este însă ştiut este că Primăria Târgu Mureş plăteşte, lunar, peste 15 000 de euro, din bani publici, chirie pentru spaţii de învăţământ care funcţionează în imobile retrocedate, însă în mod legal, datorită perioadei pe care este încheiat contractul de închiriere - 25 de ani.

Niciun comentariu: