miercuri, 18 februarie 2015

Deputaţii UDMR, Mate Andras Levente şi Karoly Kereches au fost condamnaţi definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

ICCJ a finalizat dosarul în care deputatul UDMR, Mate Andras Levente a fost acuzat pentru conflict de interese. Apelul formulat de deputatul UDMR a fost respins după o analiză riguroasă a magistraţilor, aceştia concluzionând că Mate Andras Levente este vinovat. În şedinţa publică din data de 30 iunie 2014, ICCJ s-a pronunţat în acest caz, dând o pedeapsă de şase ani cu suspendare. În urma acestei sentinţe, UDMR şi-a exprimat dezaprobarea, afirmand într-un comunicat de presă: „ Uniunea Democrată Maghiară nu înţelege de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la şase ani de închisoare cu suspendare pe Mate Andras Levente, deputat de Cluj, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor (…) Cunoscând legile suntem convinşi că liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor nu a încălcat nicio normă juridică în vigoare”.  Infracţiunea de care se face vinovat deputatul este aceea că şi-a angajat soţia, Erzsebet Mate, la Biroul Parlamentar, Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, în perioada 16 martie- 1 ianuarie 2011. Ancheta în cazul lui Mate Andras Levente a fost demarată în septembrie 2011 în urma unei sesizări depusă de Agenţia Naţională de Integritate.
Tot la sesizarea ANI a fost anchetat, tot pentru conflict de interese şi deputatul UDMR, Karolz Kerekes. Condamnat în primă instanţă, în 27 octombrie 2014, de către ICCJ la doi ani, în urma apelului formulat acestuia i s-a redus pedeapsa la un an si şase luni de inchisoare cu suspendare. În cazul deputatului UDMR, Karolz Kerekes, instanţa a hotărât ca acestuia să i se interzică mai multe drepturi, şi anume. Interzicerea de a fi ales în autorităţile publice, în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie publică, de a ocupa o funcţie şi de a exercitat o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Conform rechizitoriului procurorilor, deputatul a propus angajarea, la biroul său parlamentar, a fiului său şi a încheiat trei contracte de prestări servicii cu soţia sa, dar şi cu fiul său, în perioada octombrie 2006 - mai 2009. În cazurile celor dou deputaţi UDMR, sentinţele sunt definitive.

Niciun comentariu: