joi, 9 aprilie 2015

Autonomia pe criterii etnice este neconstituţională


Proiectul de Strategie Naţională de Ordine Publică 2015-2020 a iritat toate partidele politice maghiare din România, dar şi pe partidul de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria. Lucrarea a fost postată spre dezbatere publică în data de 23 martie 2015, pe site-ul Ministerului de Interne. Nemulţumiţi de poziţia MAI, partidul ungar de extremă dreaptă Jobbik şi-a trimis câţiva reprezentanţi pentru a se întâlni cu politicieni maghiari din România, dar şi pentru a relua legatura cu cele 8 filiale pe care le are aici, în vederea atragerii de noi membrii. Printre membrii delegaţiei Jobbik a fost  vicepreşedintele partidului, deputatul Szavay Istvan, care în martie 2014 a primit interdicţie de a intra în România, timp de un an datorită declaraţiilor defăimătoare şi jignitoare la adresa statului român. Turneul delegaţiei condusă de Szavay Istvan a  cuprins câteva oraşe importante din Transilvania, printre care Oradea, Satu Mare şi Cluj.

 
Într-o conferinţă de presa ţinută la Satu Mare, Szavaz Istvan a declarat : „Am fost trimişi cand am aflat acest lucru. Jobbik ca partid politic nu se poate implica, dar Ungaria ca stat poate susţine mai puternic această cauză. Jobbik susţine programul de autonomie propus de Consiliul Naţional Secuiesc, iar acest program va fi dezbătut în continuare”. Iritarea politicienilor maghiari şi a Jobbik-ului ar fi aceea că  proiectul ar asocia noţiunile de rasism, xenofobism, extremism şi intoleranţă cu noţiunea de autonomie.  Nici Udmr nu a făcut  notă discordantă, aliându-se tagmei nemulţumiţilor autonomişti. Grupul UDMR din Camera Deputaţilor consideră că „ România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate naţionala de pe teritoriul său. Strategia MAI, lansată de curând în dezbatere publică, este defăimătoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare din România”. Atât politicienii maghiari cât şi partidul de extremă dreapta, Jobbik, ignoră însă nenumăratele acţiuni şi declaraţii defăimătoare şi periculoase la adresa statului român, ce au avut loc în multe ocazii.
Proiectul de Strategie postat de MAI pe site-ul propriu, care a dat dovadă de maximă transparenţă, arata că „dinamica fenomenului infracţional rămâne o ameninţare permanentă asupra climatului de siguranţa şi bunăstării cetăţenilor, prin posibile ameninţări precum : manifestări de rasism, xenofobie, extremism şi alte forme de intoleranţă, având drept scop obţinerea autonomiei unor zone/ regiuni pe criterii etnice”.

Niciun comentariu: