miercuri, 24 iulie 2013

Democraţii maghiari, au refuzat să se alature protestelor PPMT.


„Nici dacă eram prieteni, nu participam alaturi de PPMT la acţiunile de protest din 20 iulie”.
Protestele organizate de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), din data de 20 iulie, în mai multe localităţi din Ardeal,s-au dorit a fi o „atenţionare”a Guvernului că această formaţiune politică nu acceptă forma actuală a proiectului de regionalizare a României. De asemenea, pe lângă motivaţia declarată de către conducerea partidului, preşedintele acestuia, Toro Tibor a afirmat că această acţiune este şi un bun prilej de a reaminti comunităţii maghiare că regionalizarea, în forma propusă de partid, este una din căile de obţinere a autonomiei zonelor denumite „Ţinutul Secuiesc” şi „Partium”.
În consens cu propunerea PPMT, Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Sandor Krisztina, a precizat, de asemenea, că protestele se Incadrează în programul „Anul autonomiei”, denumit astfel de mentorul partidului, Laszlo Tokes.
„Cred că a venit momentul să ieşim în stradă. Milităm, de fapt, pentru regiuni autonome în secuime, Partium sau alte regiuni coerente în România de astăzi” – a mai declarat Toro Tibor.
Încercând să atragă de partea lor şi celelalte două partide maghiare, PCM şi UDMR, conducerea PPMT a adresat chiar şi o scrisoare preşedintelui democraţilor maghiari, Kelemen Hunor, prin care se arată: „Atrag atenţia domnului preşedinte al UDMR, că nu putem reuşi decât împreună în a împiedica aceste planuri (ale guvernuluI n.r) care sunt foarte periculoase din punct de vedere al comunităţii maghiare”.
Numai că, pe 20 iulie PPMT s-a văzut singur în acţiune, neavând sprijin decât din partea organizaţiilor pepinieră , adică, CNS şi CNMT, celelalte două partide preferând să nu participe la proteste. Dacă, din partea PCM  nu a existat nicio motivaţie notabilă a refuzului său de a fi alături de PPMT, în schimb democraţii maghiari au avut reacţii destul de acide fata de organizatori.
„Nu cred că am fi participat nici dacă eram prieteni. Nu trebuie să amestecăm prietenia cu politica. Nu aceasta ar fi o rezolvare a ceea ce avem de făcut. Preferăm calea dialogului, pentru că problemele astea nu se rezolvă prin proteste” – a declarat Kelemen Attila, deputat de Mureş al UDMR.
Dar nici în zona denumită „Partium”, din vestul ţării, PPMT nu şi-a găsit aliaţi printre liderii UDMR. Cunoscut ca un om tranşant, preşedintele executiv al filialei UDMR Bihor, Szabo Odon, şi-a motivat refuzul astfel :” Ceea ce a făcut PPMT, nu este decât un tam-tam, ca să fie auziţi de presă. Vor imagine....mai bine să audă lumea de tine decât deloc. Nu pot fi alături de Laszlo Tokes pentru că avem puncte de vedere ireconciliabile. UDMR  trebuie să aleagă calea dialogului cu guvernul şi nu calea protestelor de stradă. Şi cum este vară, cui îi arde acum să iasă în stradă?.  Lumea are alte probleme acum....mulţi sunt în concedii, sunt plecaţi. Acţiunea din 20 iulie nu a avut niciun rost”.
Cu toate acestea, chiar şi aşa, chiar şi dacă din cele 100-200 de localităţi preconizate de organizatori, doar în aproximativ 70 au avut loc protestele anunţate, PPMT şi CNS au considerat că prin acestea, şi-au atins scopul propus, acţiunea în sine fiind un succes.

Niciun comentariu: