joi, 17 octombrie 2013

CNMT la bilanţul celor 10 ani de existenţă




Adunarea Generală a Consiliului Naţoinal al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) ce a avut loc recent la Oradea, a fost caracterizată, în viziunea unanimă a celor 200 de participanţi, ca fiind calea de deschidere a CNMT, şi implicit a PPMT, către o nouă etapă politică. Se ştie că CNMT, ca organizaţie civilă este pepiniera pentru structra politică a PPMT, ambele avându-l ca mentor pe fostul pastor reformat, Laszlo Tokes.
De amintit este faptul că la lucrările Adunării Delegaţilor CNMT, care s-au desfaşurat într-o atmosferă de invidiat şi aproape de neregăsit la majoritatea partidelor politice, unde, de obicei, jumătate dintre participanţi preferă să pălăvrăgească în afara sălii de şedinţă, noul prezidiu ales are următoarea componenţă : Laszlo Tokes – preşedinte. Sandor Krisztina – preşedinte executiv, Nagy Jozsef Barna – preşedinte regional (Partium), Gergely Balazs– preşedinte regional (Transilvania Centrală), Nagy Pal – preşedinte regional (Ţinutul Secuiesc), iar vicepreşedinţi sunt - Matis Jeno, Borbely Zsolt Attila şi Tiboldi Laszlo. Un singur aspect le-a scăpat organizatorilor – nu au asigurat traducere simultană, sau materiale de informare într-o altă limbă decât maghiara, fapt care nu concordă întru totul cu ideea de stat multicultural sau federal.
Chiar în deschiderea lucrărilor, Laszlo Tokes a amintit, printre altele, că CNMT are nevoie de o schimbare de fond în strategia sa politică argumentând că : „Până acum ne-am mulţumit cu formalismul european, în legătură cu minorităţile. Se vede că în Europa unită primează un minimalism formal privind această cauză”.
Pornindu-se de la această idee, noua conducere a CNMT, aleasă la Adunarea Delegatilor, are ca sarcină elaborarea de noi proiecte şi strategii care să conducă la o reprezentare integrată a comunităţii maghiare (de la nivelul întregului Bazin Carpatic), atât în România, cât şi la nivelul instituţiilor europene. Un prim pas în aplicarea acestei strategii ar fi o mai bună implicare a organizaţiei civile în viaţa comunităţii maghiare, fără a ignora, însă şi latura politică. Chiar dacă, într-o măsură mai mică sau mai mare, există, totuşi, anumite rivalităţi între cele trei partide politice (PCM, UDMR şi PPMT), în câştigarea întâietăţii reprezentării intereselor comunităţii maghiare, CNMT îşi arogă o poziţie de mediator între aceste partide, dar cu intenţia de a-şi respecta statutul de organizaţie civilă.
În acest sens, Matis Jeno, ales ca vicepreşedinte în noul prezidiu al CNMT, a afirmat, pe tema viziunii asupra procesului de descentralizare şi regionalizare, că au fost demarate “încă din primăvară negocieri cu PCM şi UDMR”, în vederea adoptării unei poziţii comune. ,,Însă, UDMR are nişte proiecte proprii, cum ar fi cel privind regionalizarea. Au fost discuţii, dar, deocamdată, nu avem o propunere comună, Noi susţinem regiunile administrative, iar ei vorbesc despre regiuni de dezvoltare”, a mai adăugat acesta.
Şi totuşi, câteva progrese sunt vizibile înspre o posibilă colaborare interpartinică. La viitoarele acţiuni, CNMT, şi implicit PPMT, intenţionează să participe chiar din postura de „co-organizatori”. Centrul de interes al viitoarelor manifestări vor fi localităţile unde PPMT, şi implicit CNMT, beneficiază de sprijinul propriilor reprezentanţi aleşi în administraţia publică locală. Un astfel de cecntru de interes va fi la Moacşa, unde primarul este reprezentant PPMT, dar şi în alte localităţi din zonă, unde există consilieri locali ce reprezintă interesele formaţiunilor, cum ar fi la Târgu Secuiesc”.
Iar, dacă ar părea ciudată implicarea unei societăţi civile în coabitarea interpartinică, liantul, în  cazul CNMT, îl reprezintă chiar Laszlo Tokes.
Cum alegerile europarlamentare aproape că bat la uşă, Laszlo Tokes şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat de europarlamentar. În legătură cu acest lucru, prezent la Adunarea Delegaţilor, Laszlo Tokes a declarat: „Nu am de gând să urc pe listele UDMR nici dacă mi-ar oferi pe tavă. Dacă ar fi vorba despre o coaliţie între PPMT şi UDMR, asta este altceva. Ar mai fi şi o altă variantă, sa candidez ca independent, dar interesul comunităţii este ca PPMT să aibă reprezentare in Partidul Popular European. Singur (PPMT ) nu poate atinge pragul de 5%...numai uniţi se poate face asta”.

Chiar şi fără o analiză profundă, se înţelege din declaraţia lui Laszlo Tokes, în calitate de preşedinte al CNMT, şi mentor al PPMT, dar şi de actual europarlamentar, că o alianţă între PPMT şi UDMR ar fi imperios necesară din mai multe puncte de vedere.

Niciun comentariu: