joi, 11 iulie 2013

Rarităţi civice: un lider politic echidistant





Recent întors în ţară din Ungaria, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, a susţinut exercitarea fără interferenţe a actului de justiţie în cazul Borboy Csaba, la fel ca în toate scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi lideri politici, români sau maghiari: „Dacă a greşit, să plătească. Justiţia, în orice situaţie de acest gen, chiar şi a unui membru de partid, trebuie să-şi facă datoria, indiferent despre cine este vorba”. Trebuie să se înţeleagă că nu ne împiedicăm de un individ, iar dacă va fi găsit vinovat, justiţia să îşi spună cuvântul”.
Această declaraţie survine pe fondul scurgerii a două luni de zile de la reţinerea şi rapida repunere în libertate, de către DNA, a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, condiţii în care procesul este încă departe de a fi finalizat. Între acuzaţiile ce i s-au adus celui în cauză se numără acelea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals şi fals intelectual şi de denunţare calomnioasă. După cum se ştie, Borboly Csaba este şi unul dintre cei mai importanţi lideri locali ai UDMR şi conduce frâiele judeţului Harghita din anul 2008.
Fiind un lider local important al formaţiunii, care deţine funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Harghita, unii plutocraţi maghiari încearcă prin orice mijloace să spele onoarea şi să salveze pielea gingaşă confratelui lor. 
Motivele diverse invocate în acest sens de către UDMR, cum ar fi  că „reluarea cercetărilor înaintea Congresului Uniunii, nu este întâmplătoare”, sau acelea ale avocatului învinuitului, conform cărora supărarea şi şocul clientului său ar fi foarte mari, "pentru că ar fi vorba despre fapte din 2010 (!)”, nu par însă a fi convingătoare pentru procurorii DNA.
Asadar, declaratia liderului PPMT, corectă din toate punctele de vedere, probabil că este agreată la toate nivelurile de către membrii UDMR (?!). Ştiind că pe rolurile diferitelor instanţe de judecată se află şi procesele de corupţie ale altor persoane importante din UDMR, ca de exemplu actualul parlamentar Marko Attila sau fostul deputat Olosz Gergely, ne exprimăm încrederea în faptul că vom recepta, cât de curând, de la vârfurile centrale şi locale ale UDMR, semnale de solidaritate cu “cetăţeanul” (maghiar şi român) şi nu cu “baştanul” (maghiar sau român).

Niciun comentariu: