luni, 13 august 2012

Ecouri de la Tabăra de vară de la Tuşnad.

Deşi Tabăra de vară de la Tuşnad a luat sfarşit, totuşi, replicile tăioase şi concluziile unor reprezentanţi ai minorităţii maghiare din România, continuă să incite spiritele între politicienii celor trei partide minoritare, UDMR, PCM şi PPMT.
Organizată în mare parte de guvernul de la Budapesta, cu un aport substanţial al CNMT din România şi Consiliul Judeţean Harghita, tabăra şi în acest an a încercat să păstreze linia care a consacrat-o de 20 de
ani de când există ca manifestare.
Şi de această dată, în număr comparabil cu cel din anii trecuţi, au fost prezenţi reprezentanţi ai maghiarilor din Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi România.
Chiar dacă invitaţiile au fost făcute în cea mai mare parte de către
organizatorii unguri (Ministerul ungar de Externe) şi cunoscute fiind disensiunile politice dintre
partidele maghiare din România, totuşi, la eveniment a fost prezent şi Laszlo Borbely, unul dintre reprezentanţii importanţi ai UDMR - care ocupă funcţia de vicepreşedinte politic al organizaţiei. Întrebat despre acest eveniment, Laszlo Borbely a declarat:
"Nu am venit aici pentru a ajunge la vreo înţelegere cu celelalte două partide, PPMT şi PCM. Noi ne pregatim singuri pentru alegerile din toamnă.
Tabăra începe să-şi piardă din semnificaţia pe care dorea să o aibă acum câţiva ani, şi poate chiar din interes.
 Este cunoscută relaţia apropiată dintre guvernul lui Viktor Orban şi Laszlo Tokes, aşa că elementul de noutate - sau poate nu - l-a reprezentat absenţa părţii române la ediţia din acest an, fiind prezenţi doar 1-2 reprezentanţi.
Referindu-se la faptul că laszlo Tokes a declarat public că UDMR-ul are nevoie de o reformare, iar el nu va coopera cu politicienii colaboraţionişti şi corupţi din această formaţiune,Laszlo Borbely a declarat "Suntem obişnuiţi cu declaraţiile pitoreşti ale lui Laszlo Tokes, dar acestea nu mai au credibilitate. A uitat, oare, că UDMR-ul l-a ajutat să obţină funcţia de europarlamentar?!. Laszlo Tokes a stat la baza înfiinţării unui partid care s-a văzut cum a pierdut la alegerile din iunie. Ar trebui să se gândească foarte mult dacă mai poate reprezenta pe cineva din comunitatea maghiară".

Se pare că noi valuri se ridică între vârfurile, reprezentative sau nu, ale minorităţii maghiare din România.

Niciun comentariu: