vineri, 31 august 2012

20 000 de maghiari din Ardeal sunt aşteptaţi la Sfîntul Gheorghe pentru un miting de protest.



La Sfîntu Gheorghe, prima zi a lunii septembrie va fi marcata de un mare miting de protest. Dupa declaraţiile liderilor UDMR, care sunt organizatorii acestei acţiuni, acest protest ar fi cel mai mare dupa 1989, în faţa Primăriei fiind aşteptaţi aproximativ 20 000 de participanţi de etnie maghiară. Motivul declarat este nemulţumirea partidelor politice maghiare existente în România, UDMR,PPMT şi PCM ca urmare a sentinţei date de tribunalul Buzău, în cazul retrocedării cladirii  Liceului Teoretic „Szekely Miko” din Municipiul Sf.Gheoeghe, judeţul Covasna.
În faţa liceului este amenajată o scena de unde, începând cu ora 12.00, se vor adresa mulţimii preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate, Kato Bela, Primarul Municipiului Sf.Gheorghe, Antal Arpad, episcopul reformat Pap Geza, arhiepiscopul romano-catolic de la Alba-Iulia, Jakubinyi Gyogy, episcopul unitarian Balint Benezedi Dezso, episcopul reformat, Csury Istvan şi europarlamentarul Laszlo Tokes.
Deşi actiunea se doreşte a fi considerată una civilă,sunt unele opinii venite chiar din partea unor participanţi la aceasta, care considera că de fapt UDMR profită de motivul sentinţei judecătoreşti amintite, doar pentru a-şi incepe „oficial” campania electorală.
În acest sens, Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), adversarul politic al celorlalte doua partide maghiare UDMR şi PPMT, a declarat în exclusivitate:
„Pe 1 septembrie este o actiune a campaniei electorale a UDMR. Cunoscuta alianţă dintre UDMR şi PPMT, îşi va arăta adevărata intenţie. PPMT a fost creat special pentru divizarea comunităţii maghiare şi se va vedea acest lucru. Vor fi oameni de la aceste partid care, la alegeri, vor fi prezenţi pe listele UDMR. Se ştie că în PPMT sunt mulţi oportunişti. PCM nu va face aşa ceva.Vom rămâne loiali comunităţii maghiare.”
După o asemenea poziţie tranşantă a liderului PCM,  se pune întrebarea firească, de ce la această acţiune de protest organizată de UDMR şi PPMT, a fost invitat şi chiar a răspuns acesteia, PCM ?.
Lămurirea a venit tot din partea lui Szasz Jeno, care a afirmat : „ Avem delegaţii din mai multe judeţe. Vom participa şi noi pentru că trebuie să fim uniţi pentru o cauză nobilă – suntem pentru retrocedarea tuturor bunurilor-. Aşs cum este la Sf.Gheorghe în cazul clădirii si la Odorheiu Secuiesc este o situaţie foarte gravă unde, o creşă pentru copii a fost privatizată dubios. Aceasta a fost vândută pentru valoarea a două sticle cu vin lui Borbath Istvan, care este vicepreşedinte la UDMR-ul local. Imobilul a fost luat prin firma Roseal, care este a lui. În această vară, copii au fost daţi afară din clădire.Ar trebui reparat acest abuz. Aş vrea ca peste o săptămână să se faca şi la Odorhei o acţiune populară, ca la Sf. Gheorghe pentru ca acel imobil să treacă inapoi la copiii din zonă. Dacă în cazul „Szekely Miko”, autorităţile române au intervenit pornind acest proces, ar trebui să intervină şi la Odorhei”.
Pe de alta parte, presedintele PCM apreciza ca si intre maghiari exista unii "mai egali decat altii": „ Sunt de acord cu Marko Attila care a lucrat pentru comunitate. Nu trebuie tras la răspundere pentru că nu a păgubit pe nimeni. El nu poate să profite de imunitate parlamentară aşa cum profită Borbely Laszlo, care este urmărit de DNA şi se ascunde după o astfel de imunitate.”
Şi revenind la ceea ce se întâmplă pe 1 septembrie  la Sf.Gheorghe. proverbul românesc „Fă-te frate cu dracul pînă treci puntea”, este valabil şi pentru cele trei partide maghiare : UDMR,PPMT şi PCM.
Membri celor trei partide se vor îmbrăţişa două ore, după care vor redeveni adversari politici.Cât priveşte adevăratul centru de greutate al actiunii respective se pare că se mută „politic” prin presiunea străzii , asupra justiţiei. In opinia organizatorilor mitingului, urmatoarea instanta de judecata, cea de la Curtea de Apel Ploiesti, trebuie să schimbe sentinţa lui Marko Attila, membru important al UDMR, din vinovat, în nevinovat.

Niciun comentariu: