marți, 22 februarie 2011

Miercurea ciuc

La Miercurea Ciuc se comemorează criminali de război pe bani publici.

În sala centrului multifuncţional din cadrul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc, a avut loc ieri, 18 februarie 2001, o acţiune culturală prin lecturarea mai multor scrieri ale lui Albert Wass.
Manifestarea a fost susţinută de către CJ Harghita, instituţie a statuluiu român condusa de udemeristul Borboly Csaba. Acţiunea în sine nu ar fi avut nimic deosebit dacă nu ar fi fost jignitoare pentru poporul român şi a comunităţii evreieşti, deoarece a avut loc într-o localitate românească, pentru a se comemora un criminal de război..Şi asta, culmea, pe bani publici, adică pe banii urmaşilor celor ucişi la comanda lui Wass Albert.
Atrocităţile făcute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva evreilor din România, au fost judecate de către Tribunalul Poporului din Cluj care a găsit că unul dintre vinovaţi este şi Wass Albert conform sentinţei penale nr1/13 martie 1946.
Chiar dacă organizaţiile şi partidele politice ale comunităţii maghiare din România adoptă poziţia struţului făcându-se că nu ştiu nimic atunci cănd nu vine vorba despre crimele facute de unguri împotriva , de exemplu,a evreilor din Sf. Gheorghe, şi nu numai, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se sfiesc în schimb, ca acum, să folosească fonduri publice pentru a-i comemora şi a le face statui.
Dintre mărturiile şocante referitoare la aceste afirmaţii este, pe lângă memoria celor care încă, mai sunt în viaţă şi lucrarea „ Procesul Holocaustului din Nordul Transilvaniei” , a lui Oliver Lustig apărută la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel”.
Paradoxul nuanţat de grotesc şi cinism este că scopul declarat oficial ar fi următorul : Asociaţia Tinerilor Maghiari din Covasna, sprijiniţi material şi moral de către CJ Harghita, nu ar fi comemorat cultul şi persoana criminalului de război Wass Albert, ci ar fi comemorat „doar” opera sa artistică de scriitor şi poet. În acest context, opinia publică românească nu mai trebuie să fie surprinsă atunci când pe SITE-ul primăriei din Târgu Secuiesc, primarul Racz Karoly alocă o pagină oficială pentru promovarea unei astfel de acţiuni „culturale".

Niciun comentariu: