luni, 11 ianuarie 2010

Testamentul unui ceausist

Testamentul unui ceausist.

In urma cu ceva timp, am avut ocazia sa citesc o brosura care m-a facut curios. Este vorba despre “Proclamatia Pasnica “, scrisa de ungurul, cetatean roman, in varsta de 80 de ani, Hajdu Gyozo. De fapt, aceasta scriere testamentara, asa cum o numeste autorul, se doreste a fi si un fel de demascare a unor persoane de etnie ungureasca ce s-au aflat in structurile vechiului regim, iar astazi, unii ,se afla la carma unor organizatii si partide ce functioneaza in Romania.
Probabil, din aceasta cauza, autorul a dorit ca brosura-testament sau dezvaluire, sa aiba si un al doilea titlu : « Dusa de porumbeii calatori catre contemporani si generatiile viitoare despre cine si cand a spus adevarul si in ce a crezut fiecare ».
Motivatia acestei scieri este indignarea dusa la extrem, in care Hajdu Gyozo afirma : « Prin aceasta Proclamatie Pasnica, cu aceasta marturisire testamentara, sa pun capat tuturor acestor acuzatii vehiculate in viata Publica si in mass-media maghiara din Romania, conform carora eu am fost singurul asa-zis nomenclaturist maghiar si ”criminal ceausist ’’. Sa se termine odata cu calomniile udemeriste, potrivit carora, in regimul trecut, eu am fost, chipurile singura ‘oaie neagra ‘ in intreaga pasune politica »
.
Cine este, de fapt, acest batran octogenar, Hajdu Gyozo ?.
Timp de 40 de ani, a fost redactor-sef al publicatiei targmuresene a scriitorilor maghiari, editata sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, Igaz Szo.
Din aceasta pozitie a participat si ca membru al delegatiei Organizatiei Judetene Mures a PCR, la al –IX- lea Congres din 1965.
Privilegiat profesional si sprijinit de partidul comunist, Hajdu Gyozo a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-si indeplini menirea de bun si destoinic slijbas al regimului ceausist.
In aceasta perioada de « glorie comunista » si de ” formare a omului nou ”, au colaborat la revista condusa de Hajdu Gyozo, scriitori mai mult sau mai putin consacrati la vremea aceea, dar si debutanti in ale scrisului. Din aceasta ultima categorie a facut parte si actualul lider al UDMR, Marko Bela.
Despre acesta, Hajdu Gyozo isi aminteste : « La vremea resprctiva l-am transferat, de la o scoala rurala, la Targu Mures, unde i-am dat un post bun de redactor, iar pentru familia sa am asigurat, chiar in doua randuri, o locuinta corespunzatoare ». Trecand peste traficul de influenta declarat, de multe ori « facerea de bine »…, are conotatii diverse, iata care este motivul invocat de Hajdu Gyozo in redactarea acestei Proclamatii Pasnice : « Potrivit lui Marko Bela si clicii sale, se pare ca sunt singurul ‘ceausist’ maghiar din Romania care l-a elogiat pe Ceausescu, ba, mai mult, as fi chiar ‘tradatorul natiunii maghiare ( ?!)’’, asa cum au trambitat in cor despre mine pretutindeni in lume acesti maghiari furiosi, care viseaza la refacerea Ungariei Mari imperiale. Mare este pacatul meu, nu-i asa, domnilor rinoceri UDMR-isti, care ati tabarat pe mine, in frunte cu Bela Marko si camarazii sai, pentru ca am ramas cine am fost si pentru ca am curajul sa fiu ceea ce sunt ?!. Deoarece urasc pe cei care spumrga la gura,deoarece sunt un dusman convins al sovinismului maghiar si al revizionismului horthyst ; deoarece sunt satul pana peste cap de fariseismul liderilor UDMR, de politica duplicitara a acestora si de faptul ca alearga dupa voturile maghiarilor din Romania cu sufletul la gura, lansand provocari antiromanesti, doar pentru a se imbogati si pentru a-si umple buzunarele ?!.Si pentru toate acestea merit, nu-i asa, domnilor lideri ai UDMR, sa-mi dati in cap si sa ma excomunicati din comunitatea maghiara din Romania, asa cum procedeaza incontinuu dupa decembrie 1989 Laszlo Tokes si clica lui Bela Marko ?! ».
Citand insa, acest pasaj acuzator si elocvent, sa nu credeti ca Hajdu Gyozo a fost usa de biserica. De fapt, singur marturiseste in acasta proclamatie : « Niciodata nu am incercat sa ma prefac ca in trecut nu as fi avut nicio legatura cu Partidul Comunist Roman, cu idealurile stangii ».

Oamenii epocii de aur
Incercand sa se detaseze de eticheta de ‘oaie neagra’ a ungurilor din Transilvania, Hajdu Gyozo arata cu degetul si catre colabotatorii revistei Igaz Szo pe care a condus-o timp de 40 de ani si al carui continut era constituit din puzderie de articole - omagiu si legende fabricate la adresa ‘conducatorului iubit al epocii de aur’’. Din acest punct de vedere Hajdu Gyozo spune : « In acest caz, s-ar cuveni nu numai sa se afiseze ca anticomunisti, anticeausisti militanyi si democrati innascuti, ci sa pomeneasca cel putin cu un cuvant despre autoanaliza prin care au intors spatele trecutului lor comunist si sa aminteasca in public ca si ei au fost candva ‘ostasi ai partidului’, comunisti si ceausisti nainfricati. »
Referitor la aceasta Hajdu Gyozo isi aduce aminte cum actualul lider al UDMR, Marko Bela, student fiind alerga dupa ‘recomandari’’ pentru a putea intra in randul membrilor partidului comunist. In cazul sau nici nu se pune problema de a da ascultare acelei placi zgariate in care chipurile ar fi fost obligat. In 1987 in numarul 4 al revistei Igaz Szo, Marko Bela scria : « Pe 23 si 29 martie intregul nostru popor a fost reprezentat la aceasta consfatuire, care a fost un prilej de analiza si planificare. Expunerea tovarasului Nicolaie Ceausescu reprezinta un document de o mare importanta, care stabileste criteriile si sarcinile eliminarii consecintelor dezastrului, precum si ale implinirii planului cincinal.(…) Aceasta consfatuire a fost dovada unitatii supreme a cuvantului si a actiunii.Cei care stiu sa trateze cuvantul scris sunt raspunzatori pentru cuvantul scris, iar cei care considera cuvantul scris ca fapta a scriitorilor sunt foarte constienti ce inseamna acesta ».
Iata dovada raspunderii pentru cuvantul scris...daca ‘vedem’’ in paralel scriitorul si politicianul Marko Bela.Cand liderul UDMR a spus adevarul ? Atunci cand lingea firimiturile de la masa sefilor de partid comunist sau acum cand din pozitia de vicepremier si sef de partid ?
Bine, dar nu numai el a imbracat haina cameleonismului politic de astazi.
Rasfoind brosura-testament am gasit nume cunoscute, dar nu din peisajul literar, cat mai ales din cel politic. Sa vedem impreuna ce si cum scriau acestia prin revistele vremii.

Domakos Geza : « Principiile partidului nostru privind problema nationala sunt corecte si clare. Traim in Romania socialista, tara libera, tara a oamenilor liberi si egali in drepturi, fara deosebire de nationalitate, o tara a muncii incordate, a creatiei productive. Ma alatur cu mare emotie si cu mare bucurie la intervantiile membrilor Consiliului Oamenilor Muncii de Nationalitate Maghiara, care, ascultand glasul constiintei, si-au exprimat de la aceasta tribuna omagiile lor fata de primul presedinte al Republicii Socialiste Romania, si-au exprimat increderea lor nemarginita in virtutile Dumneavoastra de patriot, internationalist si om de stat, tovarase Nicolae Ceausescu !. Vom fi demni de onoarea de a merge alaturi de dumneavoastra, tovarase Nicolae Ceausescu » (Elore, 1974).

Galfalvi Zsolt : « In tarile socialiste, (comunistii) doresc sa asigure bunastarea, infaptuind astfel o viata demna de om, conditie necesara afirmarii demnitatii umane. Si proiectul programului partidului nostru este patruns de aceasta minunata gandire marxista ». (Igaz Szo, 1962)
Bebe Gyorgy : « Planul pe 1978, care trebuie realizat de judetul Covasna, reflecta in mod convingator politica consecventa a partidului, a tovarasului Nicolae Ceausescu, cu privire la politica de industrializare socialista, impartire nationala fortelor de productie in toate judetele tarii, in scopul dezvoltarii economico-sociale armonioase a acestora. »(Utunk, 1978)

Si acestea sunt doar cateva mostre extrase la intamplare dintre alte sute. Cand te gandesti de cata lingusire slinoasa au dat dovada multi autori de articole , carti si poeme inainte de 1989, te cuprinde o stare de greata. Sincer !.Cati dintre cei care si-au schimbat crezul dupa cum le-a batut vantul in poala nu se regasesc printre astfel de exemple ?. Unii dintre ei sunt azi chiar politicieni construind democratia…
Si din acest punct de vedere Hajdu Gyozo a avut ceva de spus : « Eu nu vreau sa traiesc in pace cu liderii UDMR, de teapa Marko-Frunda-Laszlo Borbely, cu colaboratorii mei scelerati, ci cu mine insumi. Daca mai exista in el o licarire de bun-simt, lui Marko Bela ar trebui sa-i fie rusine pentru aceasta cadere morala nedemna mai ales pentru un poet ? ».

Scopul scuza mijloacele ?
Acum, spre final , citind testamentul-dezvaluire al octogenarului fost publicist Hajdu Gyozo, nu pot nici sa-i dau dreptate in totalitate (in epoca de aur, chiar a dus o viata de interesanta sub paravanul omului nou), nici sa-l acuz de a fi un periculos ‘ceausist’’, mai ales la varsta pe care o are. In brosura sunt multe adevaruri despre oamenii langa care a vietuit profesional si social. Supararea, indignarea lui Gyozo este generata de murdaria caracterelor umane cu care a avut deaface. Vizavi de acest lucru reproduc un pasaj dintr-un articol aparut in ziarul « Adevarul Covasnei » din anul 2007 : « Lupta a ajuns fratricida, iar UDMR il someaza pe Laszlo Tokes sa demisioneze din functia de episcop. Intre timp, mizeriile ies la suprafata. Laszlo Tokes acuza UDMD ca trimite copii sa stranga semnaturi, dezvaluie cum foloseste uniunea banii dati din Ungaria ca ajutor elevilor in scopuri de propaganda, arata cu degetul autoritatile locale udemeriste care ameninta oamenii cu stoparea ajutorului acordat pentru incalzire daca sustin pe cine nu trebuie !. »
Acestia sunt cei autointitulati iubitori ai democratiei, cei care condamna comunismul cu practicile lui totalitare, reprezentanti ai ungurilor din Romania, luptatori acerbi pentru infiintarea legii minoritatilor, etc.
Nu vede oare cineva un viitor in meschinaria autodefinitilor lideri ai comunitatii maghiare din tara asta ?. Probabil ca nu. Galeata cu laturi politice este plina de interese…
Acum, pe mana acestor farisei a caror menire nu are nicio legatura cu binele tarii, se afla cultura romaneasca, bogatiile naturale ale tarii si chiar invatamantul romanesc, coordonate pervers si trufas de Marko Bela, din jiltul de vicepremier.
In acelasi timp, ieri dusmanul sau politic, azi cel mai bun aliat, europarlamentarul Laszlo Tokes, demareaza procese la Bruxelles impotriva comunistilor din Romania.
Si atunci, sa-l parafrazam pe batranul Hajdu Gyozo : « cine si cand a spus adevarul ? ».
Din pacate, traim secvente dintr-un spectacol de circ care nici macar nu stim cand se va termina.



Lucian Ionescu

2 comentarii:

Anonim spunea...

In cazul Torvald Klavenes (debuteaza in 1990), grupul de firme norvegian face o vizita in portul Constanta; un an mai tarziu (1991), conducerea CNM Petromin ii inainteaza ministrului Traian Basescu un material din care reiesea starea tehnica proasta a navelor companiei; - Solutia avansata era acordarea unui imprumut de 45 de milioane de dolari pentru retehnologizarea a 15 nave; finantarea urma sa fie oferita de grupul de firme Torvald Klavenes; - La 14 mai 1991 s-a inregistrat contractul de societate mixta intre AS Klavenes Chartering Norvegia si Petromin, cu participarea in parti egale; - In urma unei vizite la Oslo a lui Traian Basescu, in calitate de ministru, ia fiinta firma Petromin Overseas INC, inregistrata in Liberia; prin ordinul lui Basescu, in 1992, navele Carbunesti, Comanesti, Bobalna si Borzesti au fost trecute sub pavilion Liberian; - Concernul norvegian era interesat de asigurarea intereselor sale in zona Golfului Arabiei, compania dezvoltand transport cargo in “Saadyat Free Zone – Abu Dhabi”; - In zona Golfului Persic se joaca interese de rang mondial: “GIAT Industries”, grup industrial de armament din Franta dorea sa evite falimentul, Rusia cu santierele navale Baltiisky Zavod dorea sa se reintegreze in arena mondiala; - Concernul norvegian a apelat la aparenta retehnologizare a flotei romanesti pentru a o vinde in alta parte; vanzarea navelor romanesti s-a facut pe sume derizorii: vrachierul Bals a devenit “Mounth Parnitha” (158 158 tdw, construit la Mangalia in 1982); a fost vandut unei firme grecesti pentru suma de 2 100 000 de dolari; nava Borzesti (64 854 tdw) a fost vanduta pentru 3 500 000 dolari; - Prejudiciul in dosarul Flota este de 324 514 689 USD ( peste 11 miliarde de lei); - Afacerea a fost condusa de Basescu prin asumarea ilegala a functiei de presedinte/director al societatii mixte Petroklav Inc. Bahamas (rezultata din asocierea CNM Petromin cu Torvald Klavenes); - Basescu avea drept de dispozitie si operare in contul bancar al societatii mixte Petroklav, permitand alimentarea nejustificata a acestuia cu suma de 500 000 dolari din creditul Petromin Overseas Inc. Liberia, cu care nu se afla in nici o relatie comerciala; - Suma a fost evidentiata in City Bank Londra, ca un transfer intern cu titlu de plata a unei prime de asigurare catre Petroklav Inc. Bahamas pentru nava Baicesti; - Prima de asigurare era in realitate datorata de alta firma: Borom Shipping Londra; nava Baicesti a fost ipotecata in favoarea Christiana Bank Oslo, obtinandu-se un credit de 4 milioane de dolari; se pare ca banii au fost folositi astfel: i. 3 250 000 $ virate companiei United Dutsch (care nu a existat niciodata); ii. 250 000 $ virati firmei de avocatura Sinclaire Roche & Temperley; iii. 500 000 $ in contul firmei Petroklav Inc. Bahamas, unde director era Basescu; - mai sunt urmariti penal Marin Lupu si Helmut Bogdan, reprezentanti CNM Petromin la Oslo; - alt actor important in afacerea Flota, neurmarit inca penal, la fel de abil in jongleri, este Serban Mihailescu, cainele “acoperit” (ofiter) al lui Tudor Postelnicu la paza cabinetului Constantin Dascalescu, care in toata perioada “scufundarii flotei” avea demnitati de reprezentare a FPS (deci a statului) si de care PNA si chiar presa nu face referire; personaje ca Petre Roman, Teodor Stolojan, Nicolae Vacaroiu sunt implicate direct in acest jaf asupra grelei mosteniri ceausiste “ce plutea pe apa”, in prezent fixata in conturi personale.
e) Virgil Magureanu (A), care a preluat comanda securitatii interne; ce a facut? Doar a supravegheat scufundarea flotei si a Romaniei? Sub sloganul “nu ne vindem tara” (o talharim noi) pusa in gura muncitorimii “eliberate” de munca in 1989; pe cine a slujit (ofiterul acoperit al CIE, transferat in Academia Stefan Gheorghiu sub masca unui obscur expert la insistentele rectorului Leonte Rautu (NKVZ); rapid propulsat langa Iliescu de curentul gorbaciovisto (KGB/GRU) - decembrist ? Indicativul motanel il purta Virgil Magureanu in asa zisa dizidenta la Focsani (protejata si dirijata) - prietenii stiu de ce!"

Lucian Ionescu spunea...

Va dau perfecta dreptate. Ceea ce ati scris este,consider, foarte documentat. Imi pare rau ca nu am mai putut sa mai scriu pe blog o perioada. Va multumesc pentru comentariu si va asigur ca vom dialoga mai bine de aici incolo.