joi, 11 iunie 2009

Revoluţia Moldavă 1.0

Fiecare revoluţie are o idee. Protestul moldovenilor din 7-8 aprilie nu a avut nici una. Întâlnirea unui grup care a reprezentat protestatarii cu Vladimir Voronin a demonstrat un lucru foarte clar - comuniştii sunt stăpâni pe situaţie. În actualul context european, în care abuzurile regimului comunist de la Chişinău sunt tratate cu timiditate diplomatică de către imperiul european, în curs de consolidare, numit Uniunea Europeană, dar şi de autodefinitul lider al democraţiei mondiale – SUA, Voronin şi partidul său comunist par să fie siguri că obiectivul a fost atins - menţinerea lor la putere încă patru ani. Din păcate, acesta este adevărul. Un adevăr sprijinit chiar de evenimentul din 7-8 aprilie din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Afirmaţia aceasta pare paradoxală, dar, în sprijinul ei să amintim câteva lucruri, acum, după ce evenimentul s-a consumat.
„Revoluţia Moldavă 1.0“, numită astfel datorită modului în care a izbucnit, „vinovate“ fiind mesajele apărute în sute de mii de calculatoare transmise din surse încă nedescoperite, nu a avut, în primul rând, un scop bine definit, precis. Mulţimea s-a adunat în faţa Parlamentului şi a clădirii prezidenţiale fără a avea o logistică, un mesaj, un scop, un lider. Protestatarii nu au avut nici măcar un megafon! Consecinţa s-a şi văzut de altfel - violenţe, haos, zvonuri şi chiar diversionişti. Vladimir Voronin afirma ulterior: „Protestatarii sunt doar doi - trei la sută din populaţie, iar restul sprijină linia de integrare europeană“. Haosul manifestaţiei anticomuniste de la Chişinău a atins apogeul în momentul în care „redutele“ Parlamentului şi Preşedinţiei „au picat“.
Interesantă maşinaţiune politică a liderului comunist! Manifestanţii încinşi de înjghebarea pe tanc a unui protest emoţional, au crezut că sunt în stare să doboare un guvern aflat sub influenţa directă a Moscovei. Totul a fost înregistrat pe casete video, care după parcurgerea evenimentului au devenit, pentru poliţişti, instrumente de depistare a protestatarilor şi, ulterior, arestarea lor. Deja, din data de 8 aprilie, începuse vânătoarea de oameni. La Băcioi, poliţia şi primarul au intimidat copii din şcoală, ameninţându-i cu închisoarea. În universităţi, profesorii i-au ameninţat pe studenţi cu exmatricularea, dacă aceştia ar îndrăzni să se alăture protestatarilor. În acest timp, Voronin făcea declaraţii ameninţătoare la adresa dascălilor: „Profesorii care instigă elevii şi studenţii sunt urmaşi ai lui Ion Antonescu“.
Potrivit comunicatelor oficiale, emise de Ministerul de Interne al Republicii Moldova, 129 de persoane au fost plasate în arest administrativ, pentru perioade cuprinse între 5-15 zile, iar 166 sunt urmărite pentru vandalism, devastare de bunuri şi furt din clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.
Realitatea, probabil, e alta... Referitor la zecile de mii de manifestanţi din Chişinău, Voronin a spus: „Vor să profite de moment şi să organizeze una dintre acele operaţiuni numite Revoluţie Colorată. Acelaşi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Biskek sau la Kiev“.
Profitând de ocazie, guvernul lui Voronin a luat deja măsuri autoritare, sub pretextul necesităţii de a asigura ordinea. Asta au şi dorit! Şi s-a văzut! Tinerii arestaţi sunt maltrataţi în închisori şi chiar omorâţi. Cazul tânărului de 23 de ani, Valeriu Boboc, este revoltător. Dacă, în certificatul medico-legal nu se menţionează prezenţa vreunei leziuni, în Comunicatul Procuraturii se spune: „Conform rezultatului autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii“. Poliţia însă are propriul său punct de vedere: „Tânărul a murit prin asfixier cu gaz“. Doamne!, şi atunci cum familia şi martorii oculari au susţinut ceea ce au văzut – o gaură în cap, vânătăi pe corp şi multe răni vizibile, ca urmare a unor practici de tortură greu de imaginat? Dar ziariştii români şi moldoveni arestaţi şi bătuţi pentru că au îndrăznit să-şi facă meseria? Dar tinerele protestatare arestate şi violate în beciurile poliţiei? Cine se face vinovat de asemenea atrocităţi? Bineînţeles, România. Aşa susţine bolşevicul Voronin: „România nu poate renunţa la dorinţele expansioniste, şi până acum refuză să semneze Tratatul de frontieră cu Republica Moldova“. Drept consecinţă, Moldova a introdus sistemul vizelor pentru românii care doresc să intre pe teritoriul ei. Culmea minciunii roşii ar fi că hoţiile electorale şi abuzurile politice ar fi generate de Băsescu. La perfidia tipic comunistă a lui Voronin, preşedintele României a afirmat: „Voronin credea că vom răspunde peste gard la provocări“.
În acest timp, Europa se uită. Unde sunt drepturile omului de la Consiliul Europei, OSCE, Parlamentul European şi alte zeci de organizaţii care doar pentru asta, şi din asta, trăiesc? Europa nu vede sau nu vrea să vadă că sub pretextul apărării ordinii de drept funcţionează, sub oblăduirea Moscovei, un stat cu evidente tendinţe dictatoriale. Îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă la ei acasă, studenţii care învaţă în Europa şi care au „interzis“ să se întoarcă în această perioadă acasă, au organizat manifestaţii de sprijin cu fraţii lor moldoveni. Şi în România, Corina Ciobanu – preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Tudor Cojocaru – preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, şi Veaceslav Saramet – preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Bucureşti, au lansat un Memorandum prin care solicită: „Invalidarea rezultatului alegerilor de la 5 aprilie, aflate sub suspiciunea fraudării de către autorităţile comuniste de la Chişinău, eliberarea şi punerea sub control public a Televiziunii şi Radioului Public de la Chişinău, Comisia Electorală Centrală să pună la dispoziţia justiţiei probele fraudelor electorale, Procuratura Generală să înceapă cercetarea fraudelor, eliberarea tuturor persoanelor arestate şi tratament medical corespunzător pentru cei răniţi“.
Cât priveşte dorinţa milioanelor de români care trăiesc în Moldova de a se apropia de România, se pare că se amână pentru o altă zi, când un Iurie Roşca va fi în stare să schimbe roşul de la Chişinău cu tricolorul de la Bucureşti.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si acum va fi probabil Rwevolutia Moldava 2.0, la finele lui iulie, curios ce va mai fii si atunci