vineri, 11 septembrie 2009

Păpădia de pe „Goagle“

După cum se manifestă clasa politică românească în prezent, nu cred că ţara asta va putea fi guvernată decent, chiar dacă mai trec încă vreo 50 de ani de acum încolo. Nu s-a născut încă un partid politic capabil să conducă singur destinele României. Indiferent de alianţă, oricare partid ce va veni la guvernare va dori să-şi înregistreze în palmaresul său cât mai multe „triumfe“ sau „succesuri“ într-o luptă jenantă şi josnică cu partenerul de coaliţie, dar în defavoarea celor pe care-i reprezintă.
Or, rostul unui politician de rang nu este acesta! Cel puţin invocând spiritul legalităţii, că despre moralitate... Experienţele alianţelor care s-au perindat la guvernare stau mărturie afirmaţiilor mele, ca de altfel şi ceea ce se întâmplă în prezent. ~n ultimii 20 de ani, pentru omul politic român a funcţionat un singur principiu: „Să trăiesc bine!“. Acest principiu schilod de moralitate a devenit un batjocoritor slogan electoral: „Să trăiţi bine!“.
„Ceea ce vă dorim asemenea şi vouă, dragi conducători!“ – am putea spune, ca o replică la urarea perfidă adresată cu nesimţire celor ce-şi jumulesc în campanii părul din cap pentru o pungă de orez din pomana electorală. Ultimul bâlci oferit spre deliciul programelor de ştiri din toate televiziunile autodeclarate „nepartinice politic“, şi spre uimirea fraierilor chemaţi sau, mai bine zis, ademeniţi spre secţiile de votare, este oferit în prezent de toată structura politică autohtonă. Scânteia a fost participarea preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa de guvern de duminica trecută. Că această participare a avut scop electoral, este o evidenţă pentru unii şi un semn de întrebare pentru alţii. Nu putem spune însă că acest lucru a fost ilegal. Un preşedinte de ţară are dreptul şi obligaţia, atunci când consideră necesar, să participe la astfel de şedinţe, dar cu înştiinţarea primului-ministru. Ei, aici este „buba“. }ara se află într-o stare jalnică din punct de vedere al imaginii internaţionale, se află într-un mare impas economic şi social, dar se apropie şi alegerile prezidenţiale. ~n aceste condiţii, unde este adevărul... politic? Suntem sau nu în criză financiară acută? Suntem sau nu într-un declin periculos în tot sistemul de învăţământ? Suntem sau nu într-o hidoasă prăpastie în toate sistemele: sanitar, juridic, industrial şi chiar agricol? Conform metodei eliminării, ne întrebăm ce mai funcţioneză normal în ţara asta, în afară de hoţii, corupţie şi înşelăciune?! {i atunci, să-i dăm crezare preşedintelui Traian Băsescu, care afirmă: „România intră oficial în recesiune“, sau deputatului PSD, Victor Hrebenciuc, care spune că „Recesiunea lui Băsescu e o prostie!“? Nu ştim, chiar dacă presupunem deja intenţiile „cinstite“ ale liberalului Crin Antonescu, care îşi dă şi el cu presupusul de pe banca de rezerve: „Soluţia pentru criză, un alt preşedinte şi un alt guvern. Guvernul Boc nu are niciun program anticriză“. Bine, dar viitorul candidat liberal la prezidenţiale are vreun plan real de ieşire a României din criză? Că, vorba aceea, am avut nişte crampe cât au fost liberalii la putere, că nici cu furazolidon nu ne-am mai calmat. Cât priveşte intervenţia preşedintelui Băsescu de la Palatul Victoria, acesta dixit: „ Doamna Andronescu, am o rugăminte: Să nu mai treacă un an fără reformă în Educaţie. Despre păpădie, salată sau Herodot, poate afla orice copil care intră pe Google. Hai să revenim la o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti. Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto, nu mai avem licee de alimentaţie. Hai să facem ospătari şi ce ne trebuie. Noi facem filosofi şi oameni neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă. Poate revenim la liceele CFR“.
~i zice „adânc“ domnul preşedinte, şi chiar s-ar putea să aibă dreptate, dar este necesar să îi amintim câteva situaţii din ţara pe care o conduce. Liceele agricole au devenit ineficiente pentru că agricultura a fost sistematic distrusă. Or, în era emancipării şi a promovării involuţiei intelectuale, cine să se mai ocupe de bolile viţei-de-vie, de tăciunele porumbului sau de spanacul de cultură? {i dacă faci o şcoală de mecanici CFR, chiar ai serviciul asigurat? Sau cine se mai face miner, în ziua de azi, când chiar în această lună vreo 20.000 de salariaţi de la minele din Valea Jiului îşi pierd locurile de muncă? Să mai amintim că alte mii de salariaţi calificaţi vor deveni şomeri după ce Combinatul Siderurguc Mittal Steel din Galaţi îşi va închide porţile? Nici zootehnist nu se mai merită, întrucât, în afară de ouăle lui Năstase, nu mai ai ce să numeri, pentru că rezultatul este tot zero în mulţimea vidă. {i ne lipsesc foarte multe. Sunt lucruri pe care din inconştienţă, incompetenţă şi lăcomie le-am distrus, sub directa coordonare a clasei politice. Este evident că adevărul întotdeauna ustură, doare, te face să ai reacţii de nebun, atunci când ai ceva de ascuns. Adrian Năstase, năpădit de dulcegăriile politice a răbufnit: „Băsescu a vrut să umilească PSD-ul!“, în timp ce colegul său de partid, deputatul Bogdan Niculescu Duvăz, a luat „atitudine muncitorească“ ameninţând: „Nu vom tolera implicarea preşedintelui în şedinţele de guvern!“. Tot inteligentul cititor de „almanahe“, Vanghelie,i-a scos din încurcătură: „Situaţia în care se află România nu poate fi rezolvată la Goagle... Goaegel... Google!“. {i uite aşa, Traian Băsescu, mâncând păpădie pesedistă şi smulgând petale din crinul liberal zicându-şi „mă iubeşte sau nu mă iubeşte electoratul la toamnă?“, îşi vede ghiduş de treabă să o instaleze pe EBA, revelaţia politicii româneşti purtătoare de inteligente „succesuri“, la Bruxelles aruncând în apa mocirloasă a politicii câte o pietricică, amuzat că nebunii se vor arunca să o scoată. |sta e bâlciul politic din această săptămână! Vom fi curioşi dacă pe „Goagle“ vor mai apăre şi alte năzbâtii săptămâna viitoare.

Niciun comentariu: