miercuri, 30 noiembrie 2016

Peste 1000 de români vor petrece de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc



Imagini pentru poze targu secuiesc 1 decembrie

Nu de puţine ori ne este dat să ne mirăm atunci când întâlnim lucruri , stări sau fapte normale. Mirarea noastra este generată în cele mai multe cazuri, nu din necunoaştere , ci pur şi simplu dintr-o percepţie, de multe ori greşită, că „acolo şi atunci” unele dintre acele lucruri, stări sau fapte nu ar trebui să se producă. Am ajuns să ne mirăm dacă, de exemplu,  un politician ar crede cu tot sufletul în ceea ce promite în timpul campaniei electorale sau dacă cineva ar spune că în următorii trei ani nu se vor mări tarifele la gaze, energie electrică, apă sau carburanţi. În aceste condiţii, în plină campanie electorală şi în preajma Zilei Naţionale a României, am vrut să văd ce înseamnă normalitate la Târgu Secuiesc, o localitate din centrul ţării, unde majoritari sunt minoritarii etnici maghiari. Numărând vreo 20 000 de suflete, în majoritate se cunosc între ei. Printre ei trăieşte aici şi un anume Pătru Constantin. Este unul dintre micii întreprinzători de aici dar şi consilier la primărie. De câţiva ani tot încearcă să convingă locuitorii micului oraşel în care locuieşte că e normal să trăieşti în pace şi bună înţelegere cu vecinii tăi.
Târgu Secuiesc este punctul zero pentru toate partidele maghiare din Romania. De aici pornesc toate proiectele lor privind autonomia pe orice fel de criterii. Mulţi locuitori ai micului oraşel secuiesc nici măcar nu ştiau că Ziua Naţională a României se serbează în toate localităţile ţării. De cele mai multe ori oamenii sunt aproape sufocaţi de interesele politicienilor care, din păcate, se joacă cu mentalul oamenilor doar ca să-şi atingă propriile ţeluri.
Când v-a venit ideea să organizaţi acţiuni  prin care să serbaţi Ziua Naţională a României?
-      Noi, din 2010 ne-am adunat câţiva oameni şi am organizat manifestările de 1 Decembrie. La început ne-am adunat în partea de jos a oraşului, într-o biserică mai veche. Acolo am montat o troiţă şi am depus coroane….apoi, un mic program artistic. Am fost vreo 70-80 de persoane. Apoi, în 2012, am mai montat o troiţă dar la biserica noua. Ţin minte că nu am mai avut loc in biserică şi nici în curte, aşa că am ieşit şi am sărbătorit în stradă. După un an, în 2013 ne-am constituit într-o asociaţie. Este mai uşor şi legal aşa. Depunem în fiecare an cerere la primărie pentru a organiza acţiuni de 1 Decembrie. Am crescut mereu în fiecare an. Anul trecut, de exemplu, peste 1000-1200  de persoane au serbat aici Ziua Naţională a României. Ca premieră, am organizat în 2015 „Festivalul interetnic de dans şi port popular”, unde au urcat pe scenă români, secui, saşi, tătari, din zonele vechi româneşti : Moldova, Ardeal şi Oltenia.
Domnule consilier, cum a primit populaţia maghiară aceste manifestări ?
-      La Târgu Secuiesc românii sunt minoritari. Abia dacă ating vreo 8-9 %din populaţia de aici, restul locuitorilor fiind de etnie maghiară. Să vă spun ceva. Pană anul trecut nu au existat steaguri tricolore la Targu Secuiesc. Abia de 1 Decembrie 2015, de Ziua României , au fost arborate pentru prima oară pe străzi, steaguri tricolore româneşti.
Asta are vreo legătură cu ce s-a întâmplat în 2014 când pe 1 Decembrie au fost arborate steaguri negre?
-      Da. Atunci primarul a fost amendat pentru că a tolerat ca pe diferite clădiri să fie arborate steaguri negre, de doliu. Există în România o lege prin care pe instituţiile de stat este obligatoriu ca de Ziua Naţională să fie arborat drapelul României. Şi i-am spus primarului că pentru a se preîntâmpina astfel de incidente, ar fi bine să fie arborate pe străzi steaguri româneşti. Aşa primăria a aprobat anul trecut cumpărarea a 30 de steaguri care au fost puse prin oraş. Desigur şi asociaţia noastră a cumpărat 50 de steaguri care au fost puse pe străzi. Chiar dacă anul acesta vor mai fi unii care vor mai pune steaguri negre, acestea se vor pierde printre steagurile tricolore româneşti. Prin măsura aceasta, cred că măcar din punctual ăsta de vedere am intrat în normalitate.
Dar la Târgu Secuiesc au mai fost incidente in jurul datei de 1 Decembrie. Chiar anul trecut DIICOT a dispus anchetarea şi arestarea unor persoane acuzate de acte de terrorism. Populaţia cum a perceput acest eveniment nedorit?
-      Să vă explic un pic pentru că ştiu mai multe lucruri despre acest caz. Reţinerea lui Beke Istvan, care a fost acuzat de acte teroriste, a fost pe data de 30 noiembrie 2015. A doua zi, am ieşit împreună cu un grup de oameni să serbăm Ziua Naţională, la Casa de Cultură. Abia pe data de 2 decembrie s-au adunat cam 1000 de oameni în centrul oraşului şi au manifestat în faţa primăriei şi la sediul poliţiei. Oamenii au ieşit atunci profitând de acel incident, dar au strigat că nu au locuri de muncă, că se trăieşte greu, că le sunt copii plecaţi prin Europa la muncă. În miercurea următoare, a aparut în ziarul local Haromszek, un articol cu mărturiile unui complice a lui Beke Istvan.Haromszek este un ziar numai în limba maghiară. Acesta a recunoascut în interviu că se plănuia detonarea petardelor pe data de 1 Decembrie.
De ce voiau să facă aşa ceva?
-      A spus că voiau să sperie lumea adunată la eveniment şi să vadă cum, de frică,  se culcă militarii români cu burta pe pământ. După apariţia articolului, lumea cu scaun la cap a început să se retragă. Iniţial,oamenii au crezut că statul, DIICOT-ul au făcut un abuz prin arestarea celor implicaţi, dar au văzut că altul era adevărul.
Oficialităţile vorbeau despre o bombă. A existat sau nu?
-      Întâmplător eu sunt pirotehnist şi ştiu despre ce este vorba. Eu organizez în fiecare an focurile de artificii din oraş. Anul trecut am fost la firma din Timişoara de unde şi Beke a cumpărat acele petarde, ca să cumpar şi eu. Din vorbă în vorbă, am adus în discuţie acel caz. Am vazut şi eudespre ce petarde a fost vorba. Pe cutie scrie “minipetarde”, dar nu este chiar aşa. Au 8-10 cm lungime şi un cm în diametru. Când sunt detonate fac un zgomot foarte puternic. Dacă sunt aruncate în timpul unei ceremnonii efectul este deosebit, iar impactul este foarte puternic. Gândiţi-vă că un astfel de eveniment a venit imediat după tragedia care a fost în Franţa când au fost acele atacuri teroriste. Lumea s+a speriat, desigur. Că nu au gasit nicio bombă, asta e altă poveste. Nici nu se punea problema să fii fost vreo bombă la acel moment. Materialul exploziv este foarte instabil şi are nevoie de condiţii speciale pentru prelucrare. Nu ştiu cum realizau dispozitivul de detonare, dar bomba în fine trebuia făcută în condiţii mai deosebite. Când fac un foc de artificii, îl fac cu 2-3 ore înainte de detonare. Nu erau niste necunoscători şi de asta nu au confecţionat acea bombă mai înainte de data de 1 decembrie.
Anul acesta ce veti face pentru Ziua Naţională?
-      Am depus încă de săptămâna trecută cererea pentru aprobarea acţiunilor dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Anul acesta vom continua cu “Festivalul interetnic de dans şi port popular”, iar tema este “Uniţi prin tradiţii”.  Vom începe de la biserica nouă şi vom continua la Casa de Cultură. Anul acesta a răspuns pozitiv invitaţiei noastre episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei Moldovan. Vor mai fi prezenţi şi prefectul  şi comandantul de la vânătorii de munte. Vom începe cu un ceremonial militar, imnul naţional şi un ceremonial religios. Apoi, tot acolo se vor depune coroane de flori în amintirea şi cinstirea eroilor Marii Uniri de la 1918, defilarea unor trupe de militari, după care  la Casa de Cultură vor urma programele artistice. Vor  prezenta dansuri populare mai multe trupe de la şcolile din judeţ dar şi ansambluri consacrate cum ar fi ansamblul de aromâni de la Tulcea sau “Trandafirul” din zona noastră. Ca dovadă a bunelor noastre relaţii şi cu celelalte etnii, vor urca pe scenă şi saşi, secui şi maghiari.
Aţi avut probleme din partea etnicilor maghiari?
-      Chiar ne înţelegem foarte bine. De fiecare dată când am defilat prin oraş, maghiarii au ieşit pe la porţi să ne vadă. Am avut şi fanfară, iar oamenii chiar s-au bucurat.  Ştiţi, din 1990 şi până în 2010, nu au fost aici organizate activităţi româneşti, iar locuitorii au crezut că aşa trebuie să fie. Ce să aibă de împărţit maghiarii cu românii? Dacă eu le zic de ziua lor “La mulţi ani!”, atunci nu văd de ce ei de ziua românilor să nu facă la fel. Chiar şi primăria ne sprijină cu diferite lucruri ca evenimentele să decurgă normal şi fără evenimente neplăcute. În acest sens şi poliţia ne dă o mână de ajutor. De exemplu, anul trecut erau pe străzi, aproape la fiecare stâlp câte un poliţist.

Şi, ca la Târgu Secuiesc sunt multe localităţi în România unde românii şi maghiarii convieţuiesc în linişte, pace şi mai ales respect. Lecţia de civilizaţie de la Târgu Secuiesc sper să fie învăţată şi de politicieni pentru că oamenii simpli vor doar să fie lăsaţi în pace şi să traiască liniştiţi aşa cum o fac de atâta amar de vreme.


Niciun comentariu: