miercuri, 6 ianuarie 2016

Reținerea lui Szocs Zoltan, liderul HVIM Transilvania, și prelungirea arestului preventiv pentru Beke Istvan Attila



După aproape o lună de la arestarea lui Beke Istvan Attila, pentru suspiciune de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, procurorii DIICOT au dispus reţinerea şi a liderului organizaţiei “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM. Acţiunea ar fi urmat să aibă loc, conform anchetatorilor, la Târgu Secuiesc. Din datele privind ancheta, făcute publice, se susține că au existat convorbiri în care membrii grupării ar fi plănuit detaliile atacului terorist ce urma să aibă loc. Astfel, într-una dintre aceste convorbiri, Szocs Zoltan ar fi afirmat: „De 1 Decembrie să montaţi vreo 20 de bucăţi…un cronometru. Vă închipuiţi, tocmai cand defilează…trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan…ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună…parcă şi văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC…toată lumea ar vorbi de noi. Să se atragă atenţia asupra Târgu Secuiesc-ului, să se vadă că celor de aici nu le este teamă.  Ideea acţionării unor materiare explozive chiar de Ziua Naţională a României în timpul manifestarilor de la Târgu Secuiesc ar fi fost promovată, conform procurorilor, la şedinţa acestei organizaţii din data de 10 octombrie 2015. Atunci, Szocs Zoltan ar fi propus participanţilor la şedintă, planul acţiunii, şi tot atunci Beke Istvan Attila s-ar fi oferit să ducă acest plan la îndeplinire. Pentru a-şi crea un alibi confortabil, s-ar fi hotărât ca, pe timpul acțiunii, membrii organizaţiei să nu se afle în localitate, sau chiar să părăsească ţara. Întâmplător sau nu, după revenirea în țară a lui Szocs Zoltan, bazându-se pe datele adunate de către anchetatori, DIICOT a dispus efecuarea a patru percheziţii la domiciliul acestuia
 
Încercând să obţinem puncte de vedere și din rândul comunității maghiare, am discutat cu parlamentarul UDMR Seres Denes, președintele filialei Salaj a formațiunii. Acesta s-a declarat stupefiat la aflarea informațiilor privind intențiile lui Beke Istvan și Szocs Zoltan, iar aceștia ar trebui condamnați fără doar și poate, dacă se va dovedi că acuzațiile sunt reale. Seres Denes a ținut să sublinieze că UDMR se opune oricărei acțiuni violente și și-a exprimat satisfacția pentru faptul că în județul Sălaj, spre deosebire de alte zone ale țării, nu au fost semnalate vreodată acțiuni de tip violent sau terorist.
În opinia lui Seres Denes, este foarte puțin probabil ca în actualul context european, marcat de amenințări teroriste, autoritățile să-și permită să facă o „glumă” sau să își aroge dreptul de a nu verifica datele înaintea luării unor decizii. Seres Denes a mai declarat că „fum fără foc, nu există”.
Viziunea lui Seres Denes este aceea că, indiferent dacă într-o societate democratică este normal să existe divergențe, aceasta nu justifică în vreun fel ajungerea la violență.
Astăzi, 04.01.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rămânerea în arest a lui Beke Istvan Attila, pentru continuarea cercetărilor legate de acuzațiile ce i se aduc, respectiv planificarea detonării unui dispozitiv exploziv improvizat la parada de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc.


Niciun comentariu: