miercuri, 21 octombrie 2015

UDMR, iubirea criticată a PPMT, la cel de-al IV-lea Congres




La nouă luni de la ultimul congres, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a organizat zilele trecute, la Târgu Secuiesc, al IV-lea Congres al formaţiunii politice. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Szilagyi Zsolt, preşedintele PPMT, care a prezentat o evaluare a activităţii partidului din perioada scursă de la ultima reuniune, dar a ţinut  să puncteze şi unele momente dificile parcurse de la înfiinţare şi până în prezent. “Principalul ţel al partidului este obţinerea autonomiei”, a declarat Szilagyi Zsolt, dar în atingerea acestuia, PPMT se pare că este împiedicat de partidele concurente maghiare, UDMR şi PCM, pe care spune că le vede totuși ca pe un potențial partener și nu ca inamice.
Încercarea de a se apropia de Partidul Civic Maghiar, a fost un total fiasco, acesta din urmă alegând să-şi dea, mai degrabă, mâna cu UDMR. La iniţiativa PPMT, au avut loc, în ultimele luni, trei întâlniri cu PCM, în perspectiva participării în alianță la alegeri şi chiar de a se gândi la o eventuală fuziune. Eșecul a fost explicat de președintele PPMT ca fiind totalmente responsabilitatea celeilalte părți. “Nu a depins de noi faptul că alianţa cu PCM nu s-a realizat. Din partea PCM a fost o trădare pentru 30 de arginţi. Manipulaţi de UDMR, PCM ne-a trădat pentru bani. Realizarea unor planuri comune ar fi putut constitui premisele unei fuziuni a partidelor, însă mâna noastră întinsă a fost refuzată”, a spus Szilagyi Zsolt.
Aceeaşi decepţie o are şi europarlamentarul Laszlo Tokes, prezent la congres, care supărat pe reacţia de refuz a PCM, a ţinut să arate că, de fapt, în spatele acestei situaţii, stă UDMR-ul. Blocând amintirea faptului că reprezentând UDMR a devenit deputat şi apoi europarlamentar, Laszlo Tokes a considerat că Uniunea nu a fost niciodată reprezentativă pentru comunitatea maghiară, ci mereu aservită puterii de la Bucureşti, punând beţe-n roate ţelului de obţinere a autonomiei maghiare.
Împărtăşind acelaşi sentiment despre politica dusă de UDMR, preşedintele PPMT a mai declarat că: “Politica greşită, centrată pe Bucureşti, a UDMR a dus Uniunea într-o fundătură, iar înverşunarea PCM a pulverizat partidul”. Într-un remember schiţat de împrejurări, Szilagyi Zsolt a conturat o imagine care ar putea fi interesantă pentru politicienii-parteneri de la București, dacă nu ar pune mari întrebări și asupra propriei conduite a acestora. “Sunt cu două feţe cei din UDMR. Au o faţă de import atunci când sunt în Ardeal şi o altă faţă când sunt la Bucureşti. UDMR ar servi mai bine interesul comunităţii dacă s-ar retrage de bunăvoie din cursa politică” – a concluzionat preşedintele PPMT.
Cu toate părerile contra UDMR, totuşi, destule voci din PPMT consideră că ar fi bine ca la alegerile din 2016, cele trei partide maghiare existente să-şi dea mâna pentru a fi o reprezentare cât mai mare în administraţiile locale şi judeţene din Transilvania.

Niciun comentariu: