joi, 16 ianuarie 2014

Liderii UDMR se ocupă cu asuprirea secuilor şi românizarea forţată a zonei Covasna – Harghita - Mureş


Consiliul Naţional al Secuilor a fost cea mai vocală dintre toate organizaţiile şi partidele maghiare din România, după ce luna trecută guvernul a hotărât transferul de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a complexului hotelier “Bradul” din Covasna. Această acţiune a guvernului este considerată de către reprezentanţii CNS, drept una discriminatorie, ilegală şi chiar o încălcare a Constituţiei. În acest sens, Ferencz Csaba, vicepreşedintele CNS, este de părere că : “Biserica Ortodoxă Română, nu este biserică de stat. Noi nu vrem să fie discriminare între religii. Din moment ce noi, maghiarii nu am primit, de ce BOR să primească? “
Ba, mai mult de atât, Arus Zsolt, CNS consideră că autorităţile locale maghiare ar trebui să dea în judecată guvernul pentru această decizie. Şi pentru că mărul discordiei, estimat la 2,34 milioane de euro, are ghinionul de a se afla într-o zonă râvnită de CNS, numită “Ţinutul Secuiesc”, Iszak Balazs, preşedintele acestei organizaţii, a afirmat într-un comunicat : “BOR este cea mai importanta instituţie a expansiunii române din “Ţinutul Secuiesc”” şi a făcut apel la renunţarea asupririi secuilor şi la românizarea forţată a “Ţinutului Secuiesc”.
În vederea realizării acestor deziderate, Iszak Balazs propune, prin comunicatul emis de CNS, urmărirea situaţiei din România, “prin procedurile de monitorizare instituţionale” de către Consiliul Europei, UE,OSCE, şi chiar de către ONU, în vederea respectării angajamentelor asumate la nivel internaţional.
Ca replică la nemulţumirile create prin Ordonanţele de Urgenţă nr 114/2013 şi 115/2013, premierul Victor Ponta a afirmat că atât Complexul “Bradul” cât şi alte două imobile din Covasna aparţinând RA-APPS, au fost transferate pentru a nu fi vândute pe nimic unor persoane fizice, “cum sunt majoritatea celorlalte proprietăţi ale RA-APPS”.
Din surse demne de încredere, am aflat că în prezent la complexul “Bradul”, peste 60% dintre angajaţi sunt etnici maghiari, unii având chiar funcţii de conducere. De asemenea, complexul hotelier, care în prezent este clasificat în grila turistică cu cea mai proastă cotaţie, necesită investiţii de multe milioane de euro pentru a deveni un obiectiv touristic modern. Lucrările de modernizare vor începe în acest an şi vor fi finanţate de către BOR. Şi un lucru, deloc de neglijat, este că, acest complex va fi destinat circuitului turistic la care vor avea acces atât românii, maghiarii, neozelandezii sau oricine de pe mapamond ar dori. Iar BOR va plăti, practic, salarii angajaţilor de etnie de maghiară din localitate, în condiţiile în care piaţa muncii în zonă este nu doar lipsită de atractivitate, ci practic, inexistentă.
Ceea ce nu se spune, însă, în această poveste este faptul că în cursul săptămânii trecute, mai precis în data de 06.01.2014 (Agerpress) şefii UDMR din administraţia locală a judeţului Covasna au dat publicităţii un comunicat în care se prezentau ca salvatori ai unei clădiri extrem de importante din oraş (pentru propaganda “superiorităţii” etnice), respectiv fostul sediu al BNR, care se afla în posesia Bisericii Ortodoxe şi pentru care fusese obţinută inclusiv o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a fost trecută, printr-o hotărâre de guvern, din domeniul public al statului şi administrarea BOR, în cea a municipiului Sfântu Gheorghe. Pentru acest imobil, de 1311 metri pătraţi se spune că a fost dat la schimb un spaţiu de 281 metri pătraţi. Sau aşa suntem lăsaţi să credem.
De fapt, se pare că Bisericii Ortodoxe Române i s-a dat la schimb un complex hotelier aflat în paragină – respectiv “Bradul”, din localitatea Covasna, pentru clădirea BNR, pe care liderul judeţean, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au dorit să o protejeze de prezenţa deranjantă a românilor în centrul municipiului. Deci, autovictimizarea pare a fi un gest reflex al liderilor maghiari, iar acţiunea discriminatorie la adresa maghiarilor, ilegală şi chiar o încălcare a Constituţiei a fost realizată la insistenţele liderilor UDMR din judeţ.

Niciun comentariu: