vineri, 24 ianuarie 2014

De-a "baba-oarba" cu oarba Justiţie - procesul cu nume mari al retrocedării Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe



 
Şirul amânărilor în procesul în care sunt acuzaţi deputatul UDMR, Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim a fost de mult timp pierdut printre culoarele diferitelor instanţe de judecată. Cei trei acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, şi condamnaţi la câte trei ani de închisoare, încearcă să scape de efectuarea detenţiei, lăsându-şi avocaţii să se „joace” prin labirintul legislativ, cu instanţele de judecată.
Procesul care durează de câţiva ani, având ca pricină retrocedarea clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe,  jud. Covasna, a avut pe parcursul său, modificări substanţiale.
Astfel, între timp, fostul secretar de stat Marko Attila a devenit deputat UDMR, beneficiind de imunitate parlamentară, iar Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a părăsit ţara.
Acesta din urmă, cu toate că ştia că este implicat într-un proces în derulare, şi-a luat cetăţenia ungară, profitând de etnia sa maghiară şi de politica actuală a Ungariei, şi-a mutat domiciliul la Budapesta, încă din luna aprilie 2013.
Aşadar, dosarul cu nr 13020/200/2010 care face obiectul procesului, a fost iarăşi în imposibilitatea de a fi soluţionat aflat la Curtea de Apel Ploieşti, după ce a fost plimbat pe la instanţele din Buzău, Ploieşti,Bucureşti - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - şi iarăşi la Ploieşti. După o aşteptată şi programată amânare din luna decembrie 2013, din cauză că nu toţi cei implicaţi in proces au avut angajaţi avocaţi, iată că, în luna ianuarie 2014, a apărut o altă „necunoscută”, şi anume, faptul că nu se ştie adresa de domiciliu a lui Marosan Tamas, mutat cu purcel şi căţel, din Cluj-Napoca în Ungaria.
Aflat în faţa unei situaţii delicate, completul de judecată de la Curtea de Apel Ploieşti a hotărât amânarea procesului pentru data de 10 februarie 2014, în condiţiile agreate şi propuse de avocaţi. Pentru urmatoarea înfăţişare instanţa a decis ca în cazul lui Marosan Tamas să se emită un mandat de aducere cu însoţitor, Consiliul Local din Cluj – Napoca să fie înştiinţat printr-o adresă pentru a se incerca găsirea noului domiciliu din Ungaria al celui în cauză, şi a  se solicita Baroului să desemneze un avocat din oficiu în ceea ce-l prieşte.
Cu toate acestea, instanţa a atras atenţia avocaţilor asupra faptului că Marosan Tamas avea obligaţia de a notifica instanţa despre schimbarea domiciliului său şi s-a arătat destul de neîncrezătoare faţă de lipsa de veridicitate şi onoare a unei pledoarii avocăţeşti în care se arăta că poziţia şi bunele relaţii dintre Marosan Tamas şi Marko Attila, deputat, fost secretar de stat, nu înseamnă nimic atunci când vine vorba de cunoaşterea actualului statut şi a adresei persoanei absente. Mai ales când vine vorba de amânări care, din întâmplare, duc la amânarea şi evitarea unei condamnări...

Niciun comentariu: