joi, 12 decembrie 2013

Partidele maghiare din România nu au fost invitate la o conferinţă „internaţională” unde s-a discutat despre autonomia Ardealului



Trăim într-o Europă democrată, unde libertatea de exprimare este primordială. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care UE a acceptat ca România să facă parte din marea familie europeană.Şi chiar dacă avem multe  carene în anumite domenii, nu se poate reproşa căîn ţara asta oamenii nu-şi pot exprima liber opiniile. O temă aleasă şi abordată într-un anumit moment, se pare că ar fi reţeta ideală de a ieşidin anonimat. Cum buretele popularităţii este un instrument destul de bun pentru a atrage atenţia, este folosit cu sârg de amatorii de...popularitate.
Alegand un subiect....la întâmplare, autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, a zonei Partium şi chiar , după unii ,a întregului Ardeal, este o temă interesantă de abordat. Acesta a şi fost motivul pentru care o asociaţie dornică de a ieşi în „lume”, Asociaţia „HID”, a organizat la o cârciumă din Satu Mare, în zilele de 2-3 decembrie a.c., o conferinţă „internaţională”. Caracterul de „manifestare internaţională” a fost dat de către preşedintele asociaţiei organizatoare, Krako Rudolf Jozsef, datorită prezenţei a doi invitaţi spanioli din provincia Catalonia. Această asociaţie „HID”, în traducere din limba maghiară însemnând „POD”,  se pare că nu este prima oară când foloseşte bunavointa prea generoasă a statului român, pentru a ieşi din umbra obscurităţii. Ei bine, acest Krako Rudolf, iată, a avut bani să organizeze o „conferinţă internaţională”, în care s-a promovat imperios ideea autonomiei… Ardealului. Şi, pentru că a fost o „manifestare internaţională”, partidele politice maghiare din România, nici măcar nu au ştiu de acest lucru, nefiind invitate. Întrebat, totuşi, dacă ştie ceva despre această conferinţă, Seres Denes, preşedintele filialei UDMR Sălaj,membru al celui mai important partid politic maghiar, a afirmat : „Nu ştiu ca cineva de la UDMR să fi participat. Nu ştiu nimic despre asta şi nu am fost invitaţi. Cine este organizatorul?.....nu am auzit de el, nu-l cunosc”. Încercând şi la alţi politicieni, chiar din zona derulării manifestării, am întâlnit aceeaşi nedumerire. „Domnule, am citit şi eu în presă despre acea conferinţă. În rest, nu ştiu nimic. Nu am fost invitaţi, aşa ca nu aveam cum să participam, şi cred, din ce am aflat din presă, nimeni de la vreun partid politic maghiar nu a participat” – a afirmat şi senatorul Pataky Csaba, preşedintele filialei UDMR Satu Mare.
În acest context, putem să întrebăm retoric sau nu, cine şi ce este această asociaţie, „HID”. Iar, dacă ar trebui chiar să cunoaştem răspunsul, ar fi bine şi frumos ca autorităţile statului român să fie binevoitoare şi să ne spună. Dacă ştiu, desigur.
Noi am aflat doar că acest „luptător” , Krako, a fost acuzat în 2011, chiar de către soţia sa, că „s-a înhăitat cu tot felul de extremişti maghiari”, că şi-a părăsit familia, ca nu are serviciu, primind însă fonduri de la  „organizaţii dubioase din Ungaria, pe care îi cheltuie după bunul său plac, în tot felul de acţiuni extremiste”, fapt pentru care nu plăteşte pensia alimentară copiilor săi,etc. Lucruri consemnate în timp de ziarele din Satu Mare.

Niciun comentariu: