joi, 18 octombrie 2012

Rezultate ale guvernării axate pe "politica naţională" - propunere parlamentară ungară: "2013 - Anul Miklos Horthy"



    Trei parlamentari ai partidului extremist Jobbik din Ungaria au propus ca, pe teritoriul statului vecin, anul 2013 să fie dedicat fostului dictator ungar, Miklos Horthy.
    La începutul lunii septembrie, parlamentarii maghiari de la Budapesta au fost surprinşi de trei colegi din partidul Jobbik, care au făcut o propunere îndrăzneaţă - anul 2013 să fie dedicat amiralului Miklos Horthy.
    Propunerea proiectului de lege a venit din partea preşedintelui partidului Jobbik, Gabor Vona, şi a încă doi parlamentari, Istvan Szavay şi Gergely Farkas, membri marcanţi ai aceluiaş partid. Aceştia au realizat, în sprijinul propunerii lansate, o pledoarie în care prezentau personalitatea şi regimul autoritar al lui Miklos Horthy, colaborator al lui Adolf Hitler, drept un model de urmat pentru politica ungară.
    În ciuda argumentelor aduse de reprezentanţii Jobbik, propunerea a fost respinsă de către Comisia de Cultură şi Mass-Media a Parlamentului Ungariei, sub motivaţia că personalitatea amiralului Miklos Horthy nu se bucură de susţinerea populaţiei ungare.
Interesant pentru cititori este şi faptul că bustul controversatului lider, în timpul cărora au avut de suferit sute de mii de reprezentanţi ai altor etnii - evrei, ţigani, români din Ardealul de NV, ocupat prin Dictatul de la Viena - inaugurat în acest an, în localitatea ungară Csokako, situată la 60 de km de Budapesta, a fost recent stropit cu vopsea roşie, ca semn de protest venit din partea unui grup de cetăţeni ungari.
    Nici reprezentanţii minorităţii maghiare din România nu au privit cu ochi buni această propunere. Kelemen Attila, preeşdintele UDMR Mureş, zonă în care reprezentanţii Jobbik au încerccat să-şi promoveze imaginea şi obiectivele politice, a afirmat despre acest lucru : "Miklos Hothy nu este o persoană care să aibă sprijinul populaţiei maghiare. Încă oamenii nu au uitat ceea ce s-a întâmplat în timpul dictatorului ungar. Nici noi, reprezentantii maghiarilor din Romania, nu suntem de acord cu propunerile facute in parlamentul de la Budapesta.
    Chiar dacă vopseaua roşie va fi ştearsă, iar dezaprobarea din discursul unora dintre oamenii politici maghiari şi români uitată, va rămâne, totuşi, întrebarea: cât de rupţi de realitate pot fi unii dintre politicienii zilelor noastre?!"

Niciun comentariu: