vineri, 25 mai 2012

Amestecul Ungariei in problema UMF nu este bine vazut nici de reprezentantii maghiari din Romania



 
Chiar dacă în prima şedinţă de la investitură, Executivul condus de Victor Ponta a adus în discuţie anularea hotărârii date de fostul guvern Ungureanu cu privire la înfiinţarea, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Tîrgu Mureş, a unei facultăţi separate maghiare, reprezentanţii UDMR, şi nu numai, nu cred, totuşi, că acest lucru ar fi posibil cu adevărat. de aceea, poate, aceştia şi-au exprimat şi reticenţa faţă de amestecul altora în această problemă.
Iată, deci, ce afirmă câţiva dintre aceştia:
„La noi, nu Ungaria trebuie să ne rezolve problemele. Există o colaborare între guvernul ungar şi cu universitatea de la Cluj, de exemplu, şi cu cea de la Tg. Mureş, dar nu văd chiar o soluţie. Deocamdată, nu pot anticipa nimic. Într-un stat de drept, orice fel de guvern trebuie să respecte legea. Nu se poate altceva. Dacă se aşează lucrurile şi va trece valul de ambiţii...HG a venit numai pentru a respecta  legea educaţiei, unde se spune că acolo unde sunt minorităţi trebuie organizate departamente separate”- a declarat Pasztor Gabriella, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), dar şi consilier de stat în aparatul de lucru al fostului viceprim-ministru, Marko Bela.
Ideea apelării la Ungaria în rezolvarea situaţiei de la UMF nu numai că nu este împărtăşită de toţi politicienii maghiari, dar mai mult, chiar aceştia au identificat alte căi de sprijinire a propriilor interese, la nivel european. În afara unui eventual ajutor din partea Ungariei, senatorul Gyorgy Frunda, candidat la alegerile din iunie pentru fotoliul de primar în Tîrgu Mureş, s-a gândit la o soluţie mai europeană: „Vom sesiza Consiliul Europei în cazul în care Guvernul Ponta va anula Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară la UMF - Tîrgu Mureş”.
Cu toate acestea, pentru salvarea aparenţelor, specifică maghiarilor - ca şi românilor, după cum politica noastră ne-a arătat, preşedintele de onoare al UDMR, Marko Bela, afirma cu nostalgie:
„Noi am contat mereu pe ajutorul Ungariei, însă acum se pare că ei sunt orientaţi spre chestiunile interne, ocupaţi cu propriile lor probleme”. 
De asemenea, puterea pare a fi un ingredient care schimbă nu numai geometria capetelor, dar şi compoziţia discursurilor, după cum se vede şi în cazul declaraţiilor, mai vechi sau mai recente, pe tema UMF.
Cu atât mai mult, declaraţiile date în urmă cu ceva timp de către fostul secretar de stat din ministerul educaţiei, Kiraly Andras Gyorgy (UDMR), precum că UMF s-ar putea chiar desfiinţa în cazul în care nu se va aplica hotărârea de guvern 230/2012, sprijinită de prevederile Legii Educaţiei (favorizantă a încercărilor separatiste)i, au stârnit controverse chiar şi în rândul reprezentanţilor tuturor partidelor maghiare.
În acest sens, Laszlo Gyorgy, preşedintele filialei PCM - Tîrgu Mureş, este de părere că: „Declaraţia lui Kiraly Andras este una electorală. Toţi vor pierde dacă UMF va pierde. aceasta este o ameninţare tipic udemeristă. Întotdeauna au facut aşa. Şi românii şi maghiarii sunt „jucaţi” din patru în patru ani. După alegeri totul se va stinge”.
Cu toate acestea, pentru a arăta că declaraţiile fostului secretar de stat nu au fost doar electorale, Kelemen Atila, preşedintele filialei UDMR – Mureş, a replicat : „UMF este enumerată în legea învăţământului. Cred că s-a început cu foarte multe intervenţii politicianiste.Trebuie să fie valabile: principiile legale şi doleanţele părţilor (română şi maghiară n.a.). Văd căţi neaveniţi vorbesc despre această problemă. Ştiu că între anii 1945 -1962, la UMF se preda numai în limba maghiară, şi apoi s-a introdus şi limba română. Nimeni nu doreşte să se creadă că acum studenţii ar trebui să cunoască termenii tehnici, medicali, numai în maghiară. Ei ar trebui cunoscuţi atât în maghiară, cât şi în română, dar mai ales în limba latină.  Desigur, se poate întâmpla ca orice acţiune a partidelor româneşti să nască şi reacţiune. Cred că ştiu mai bine situaţia de la UMF decât Ponta şi Crin Antonescu”.
Nu ştim exact la ce fel de „reacţiune” s-a referit Kelemen Atila, dar ştim că şi fostul lider, Marko Bela, care susţinea cauza separatismului în învăţământ afirma : „ Dacă într-adevăr Guvernul Ponta va anula decizia în cazul UMF, atunci se va strica pentru o bună perioadă de timp relaţia româno-maghiară. Aici nu vorbim doar de cazul UMF, ci de întreaga relaţie interetnică”.
Care vor fi variantele adoptate de udemerişti în acest caz, vom vedea. Ceea ce se ştie însă cu siguranţă, este că liderii români, aflaţi acum la guvernare, afirmă sus şi tare că nu acceptă „condiţionări de la nimeni”. Dar să vedem ce va spune timpul asupra veridicităţii acestor "declaraţii către ţară"! În plus, drepturile ar trebui să aducă o situaţie pozitivă pentru toate categoriile sociale şi nu să îi facă pe oameni produşi ai separatismului pe criteriu etnic.

Niciun comentariu: