miercuri, 3 iunie 2009

Parlamentul şi Preşedinţia din Chişinău au picat!

Peste 30.000 de persoane s-au strâns în dimineaţa zilei de marţi, 7 aprilie, în centrul Chişinăului, pentru a cere repetarea alegerilor din 5 aprilie, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere. Chiar primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cunoscut opozant al regimului comunist, a decalarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost fraudate, iar protestele sunt justificate pentru că oamenii nu ar vota în număr atât de mare cu reprezentanţii comuniştilor. „Vorbim despre un regim totalitar comunist care îşi are rădăcina în regimul sovietic. Sunt oameni care nu ştiu ce înseamnă lege şi democraţie. Protestele sunt în creştere şi vor dura până când dorinţa alegătorilor va fi respectată“ – a declarat Dorin Chirtoacă. De asemenea, primarul Chişinăului şi-a întărit afirmaţiile făcute în faţa presei internaţionale prezente la manifestare, că multe persoane fidele comunismului au primit fişe de însoţire la buletine pentru a putea vota de mai multe ori, iar persoanele decedate au fost trecute pe listele de votare. În momentul redactării acestui material, la Chişinău se dau adevărate lupte de stradă între manifestanţi şi poliţişti. Potrivit surselor locale, sediile Preşedinţiei şi Parlamentului din Chişinău au fost ocupate de manifestanţi arborându-se tricolorul, iar în Preşedenţie a fost postat un afiş cu harta României mari.

Demonstranţii au strigat sloganuri precum „Jos comunismul!“, „Jos falsificarea!“ şi „Libertate!“. Poliţia a închis mai multe străzi pentru a-i împiedica şi pe alţii să se alăture protestului.

Trebuie precizat că, în urma rezultatelor parţiale ale alegerilor, au apărut, din surse necunoscute încă, mesaje pe internet prin care s-au prezentat în faţa opiniei publice posibile modalitaţi prin care alegerile au fost fraudate. Mobilizaţi de aceste mesaje, zeci de mii de tineri s-au adunat la Preşedinţie şi au aprins lumânări în faţa statuii lui {tefan cel Mare din centrul Chişinăului. De aici şi până la izbucnirea luptelor de stradă nu a mai fost decât un pas. Primarul Dorin Chirtoacă a afirmat în acest sens că „sunt grupuri care vor să discrediteze pe oamenii care protestează paşnic, adevărate grupuri de provocatori care vor să instituie la violenţă“.

În semn de solidaritate cu fraţii lor, studenţii basarabeni din Bucureşti au manifestat şi ei împotriva ilegalităţilor comise în procesul electoral de duminică. În acest sens ei au formulat un „protest“ în care se arată: „Câteva zeci de tineri şi-au dat întâlnire în Piaţa Universităţii loc simbolic împotriva comunismului. Acţiunea nu a avut un organizator, iar sursa mesajelor care au circulat pe internet, dar şi prin telefoanele mobile, nu se cunoaşte. Important este că tinerii au demonstrat că nimic nu poate impiedica manifestarea lor liberă într-un stat membru UE, ceea ce nu am putea afirma şi despre Republica Moldova, unde în paralel s-a desfăşurat un miting de revoltă ca rezultat al fraudării rezultatelor alegerilor parlamentare“.

În prezent, autorităţile de la Chişinău au blocat site-urile din toată ţara, iar reţelele de telefonie mobilă funcţionează în sistem restricţionat. În semn de solidaritate, marţi seara, după ora 20:00, la borna din faţa Teatrului Naţional Bucureşti s-au adunat câteva sute de români pentru susţinerea basarabenilor. De asemenea tot atunci, dar la Cluj, în Piaţa Avram Iancu s-au adunat sute de oameni care au aprins lumânări în semn de protest faţă de ceea ce s-a întâmplat la Chişinău.

În cursul zilei de marţi, câteva sute de protestatari au pătruns în Parlament, ocupând mai multe birouri, poliţiştii aflaţi în clădire fiind nevoiţi să se baricadeze într-una din aripile acestuia. Ca urmare a luptelor ce s-au dat în Piaţa Marii Adunării Naţionale din Chişinău, o femeie şi-a pierdut viaţa, iar alţi 50 de participanţi au fost răniţi. Pentru ca studenţii basarabeni aflaţi în România să nu intre în Republica Moldova, să se alăture manifestanţilor, vameşii moldoveni au oprit la graniţă peste 50 de tineri sub pretextul că aceasta este închisă. Dacă acest lucru s-a întâmplat marţi, tinerii protestând în faţa vămii închise, în cursul zilei de miercuri, acestora li s-au mai alăturat alte zeci de studenţi. La închiderea ediţiei, protestele de la Chişinău continuau, ca de altfel şi manifestările de solidaritate din România organizate în mai multe oraşe.

Niciun comentariu: