sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Istorie „modelată” predată în școlile din România. Steagul secuiesc, inventat în 2004, steag al României


manuale-1
Dacă ar fi să ne luăm de pe manualele de istorie existente în școlile din România, ar trebui să ne schimbăm total optica despre istoria poporului român și să ne punem, ca o glumă amară, întrebarea dacă noi ca națiune am existat vreodată. Timp de 11 ani, elevii clasei a IV-a din școlile cu predare în limba maghiară din Transilvania au învățat că drapelul României este defapt steagul secuiesc. Și asta nu este o glumă. Manualul de istorie a fost aprobat de Ministerul Educației Naționale în anul 2006 și a fost editat de către Editura T3 Kiado, din Sfântu Gheorghe. Autorul acestui manual este Zsigmond Zoltan- Karoly. Odată cu aprobarea noii programe școlare în învățământul preuniversitar, în anul 2014, acest manual nu a mai fost în vigoare, dar nici nu a mai fost înlocuit cu altul.
Pentru a ne lămuri despre acest lucru, l-am întrebat pe domnul secretar de stat din Ministerul Educației , Kiraly Andras Gyorgy (UDMR), care este situația privind aceasta speță: ” Manualul care a ajuns în vizorul Asociației Învățătorilor Români, era un manual aprobat în 2006”. Kiraly Andras Gyorgy s-a arătat mirat că a fost nevoie de atât de mulți ani până când „onor asociația” să-și dea seama că este vorba despre un manual de istorie în limba maghiară, care nu ar corespunde. Conform precizărilor sale, manualul, la ora actuală nu mai este valabil. Reprezentantul ministerului nu ne dă de înțeles că instituția ar fi comis o eroare, pentru care ar datora cel puțin scuze și chiar mai mult, angajamente de îmbunătățire pe viitor a situației. Ni se precizează însă că, din 2011 este în vigoare o lege nouă, iar acum la ciclul primar s-au finalizat noile planuri cadru și noile programe. Acum se utilizează un alt manual de istorie.
Dacă  vreo opt generații de elevi au învățat că drapelul României este nu tricolorul, ci un anume „steag secuiesc”, inventat de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu circa 12 ani în urmă, acum, în noul manual de istorie apar alte falsificări. La editura Corint, s-a tipărit un manual aprobat prin ordinul ministrului nr 5472/ 12.10.10.2016. Conform acestui manual, la pagina 27, există niște hărți din care reiese că dincolo de Prut sunt doar rușii, iar moldovenii și ucrainenii sunt ”omiși”. În aceste condiții este greu de crezut cum aceste manuale au primit avizul Ministerului Educației, cunoscut fiind că, fiecare manual ar trebui verificat și analizat de o comisie de specialitate.


Niciun comentariu: